Foto: Rīgas domes Īpašuma departaments

Īpašnieku iecere pabeigt daudzdzīvokļu namu Priedaines ielā 20, kur 2013. gada novembrī sagruva "Maxima" veikals, laupot 54 dzīvības, kā arī iekārtot tur parku un pazemes autostāvvietu piektdien, 19. oktobrī, Rīgas domes (RD) Vidi degradējošo būvju komisijas sēdē saniknoja vairākus deputātus, kā arī traģēdijā cietušos.

RD Īpašuma departaments jautājumu par mājas būvniecību komisijas dienas kārtībā iekļāva, jo pašvaldībā ar sūdzībām bija vērsušies vairāki iedzīvotāji, norādot uz ēkas neapmierinošo ārējo izskatu, tostarp uz ēkas fasādes dekoratīvā pārsega bojājumiem.

Zemesgrāmatā pieejamā informācija liecina, ka vairums dzīvojamā nama Priedaines ielā 20 domājamo daļu pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai, bet aptuveni 30% – SIA "Prana Property". Proti, pašvaldībai pieder zeme 7340 kvadrātmetru platībā pie ēkas, bet "Prana Property" – pats nams 3025 kvadrātmetru platībā.

Lai gan RD aicināja "Prana Property" novērst konstatētos ēkas uzturēšanas trūkumus, sakārtošanas darbi nesekoja. Uzņēmums arīdzan neinformēja domi par turpmāko rīcību.

"Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka "Prana Property" ir Igaunijas bankas "Coop Bank" meitasuzņēmums. No SIA "Homburg Zolitūde" aptuveni 30% ēkas domājamo daļu 2017. gadā "Prana Property" iegādājās par 3,9 miljoniem eiro.

Īpašnieku pārstāvis Rauls Keskūla, kā arī zvērināts advokāts Kaspars Novicāns komisijas sēdē skaidroja, ka "Prana Property" piekrīt pārmetumiem par nama neglaimojošo izskatu. Uzņēmums tuvākajā laikā plāno uzstādīt jaunu dekoratīvo pārsegumu, kā arī atvainojās RD par misēkli informācijas apmaiņā.

Keskūla norādīja, ka, lai gan aptuveni 70% domājamo daļu Priedaines ielā 20 pieder RD, īpašuma sakārtošana atstāta "Prana Property" ziņā. Uzņēmums aicināja RD sadarboties īpašuma sakārtošanā.

Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) atbildēja, ka ir ļoti grūti kārtot ēku, kurai priekšā uzsliets žogs. "Prana Property" valdes loceklis Keskūla atteica, ka var taču sazvanīties.

"Varu apliecināt, ka igauņu mātesuzņēmums apņemas dzīvojamo ēku pabeigt. Esam uzsākuši sarunas ar RD. Redzam, ka objektā būs trīs sadaļas – daudzdzīvokļu nams, publiski pieejams parks, zem kura atradīsies autostāvvieta ēkas iedzīvotājiem, kā arī memoriāls Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņai," scenāriju izklāstīja Keskūla, parādot skici, kur sagruvušā veikala vietā iekārtots parks.

Priedaines ielas 20. nama pirmajā stāvā, kur vajadzēja atrasties "Maxima" noliktavai, īpašnieki nolēmuši iekārtot "skaistu fasādi un veikalus". "Šobrīd aktīvi strādājam pie projektēšanas darbiem un ceram uz sadarbību ar Rīgas domi," rezumēja Keskūla.

Komisijas vadītājs Burovs atklāja, ka RD ir noraidījusi vairākus "Prana Property" piedāvājumus īpašumu sadalīt. "RD pozīcija ir veikt sadali tā, lai teritorija ap dzīvojamo māju ir minimāla. Visai šobrīd konservētajai teritorijai vajadzētu būt pašvaldības īpašumam, pauda Burovs. Pašvaldība tur iekārtotu memoriālu, kā arī likvidētu pazemes autostāvvietu.

Komisijas locekle un deputāte Marija Balcere (JKP) vaicāja, cik maksātu dzīvoklis Priedaines ielā 20. "Prana Property" pārstāvis Keskūla atbildēja, ka traģēdijas vietas apkārtnē cilvēki dzīvo joprojām, tāpēc nav pamata satraukties, ka uzņēmumam piederošā ēka paliktu tukša. "Arī Tallina pēc bombardēšanas ir atjaunota un cilvēki tur dzīvo. (...) Nevaram vainot dzīvojamo māju," teica Keskūla.

Biedrības "Zolitūde 21.11." pārstāve un nule kā 13. Saeimā ievēlētā Rīgas domes deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) "Prana Property" ieceri kritizēja, sakot, ka uzņēmuma iecerētajā parka zonā ir miruši 54 cilvēki. "Vai ir prāts atnest mums slaidus, kur daudzstāvu nama pirmajā stāvā atrodas ziedu veikals. (...) Šis objekts degradē mūsu sabiedrību, ne tikai vietu. Biedrības nostāja ir ēku nojaukt pavisam un izveidot piemiņas vietu. Tas ir arī vietējo iedzīvotāju viedoklis. Šeit notiekošais ir gaidāmās peļņas aizstāvēšanas nolūkos. Tas izriet no vēlmes saglabāt autostāvvietu, lai varētu dārgāk pārdot dzīvokļus," pauda Ločmele-Ļunova.

Traģēdijā cietusī Aļona Burve, kuras vīrs zem veikala drupām gāja bojā, teica, ka savā mūžā vēl nav pieredzējusi tādu cinismu, kāds no "Prana Property" bija jūtams komisijas sēdē.

"Skatoties uz jūsu piedāvātā parka projektu varu visu cietušo vārdā pateikt, ka šo zemi jums neatdosim. Manuprāt, nav arī korekti Zolitūdes traģēdiju salīdzināt ar Tallinu kara laikā. Zolitūdē ir notikusi slepkavība. Tā notika miera laikā. Gandrīz katras Zolitūdes mikrorajona mājas iedzīvotāji ir saistīti ar traģēdiju. Aicinu jūs novembrī uz piemiņas pasākumu, lai ieskatītos acīs tuviniekus zaudējušajiem cilvēkiem un traģēdijā izdzīvojušajiem. Lai jums izdodas to visu pārdzīvot," teica Burve.

Burovs ierosināja vēlreiz jautājumu par Priedaines ielu 20 skatīt 16. novembrī, dažas dienas pirms Zolitūdes traģēdijas piecgades. Komisijas vadītājs arīdzan prasīja, lai uzņēmums līdz šai sēdei saņemtu tehniskā stāvokļa novērtējumu. "Prana Property" apņēmās līdz šim laikam uzlabot ēkas vizuālo stāvokli.

"Mēs būtu gatavi par saviem līdzekļiem ēku nojaukt. Varam vienoties par zemesgabalu maiņu un atrast "Prana Property" citu vietu galvaspilsētā, kur attīstīt projektu," teica Burovs.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) tviterī paziņoja, ka RD ar visiem juridiskajiem līdzekļiem cīnīsies par to, lai Zolītudes traģēdijas vietā būtu piemiņas vieta, nevis dzīvojamā māja.

Vēstīts, ka daudzdzīvokļu namu pie Zolitūdes traģēdijas notikuma vietu 2015. gada jūnijā Vidi degradējošo būvju komisija klasificēja par A kategorijas graustu.

Būveksperti arīdzan secināja, ka ēkas tehniskais stāvoklis ir neapmierinošs. Konstatēti defekti, kurus var uzskatīt par avārijas stāvoklī esošiem, tostarp konstatēta ēkas starpstāvu deformācija, slodze uz pāļiem ir lielāka par projektā norādītajiem, tāpat ir nepietiekama konstrukcijas nestspēja. Būvei ir konstatēts 70% tehniskais nolietojums.

Veikalā "Maxima" 2013. gada 21. novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!