Foto: F64
Ir pamats šaubām par tiesnešu saistību ar korupciju, sacīja kādreizējais Augstākās tiesas (AT) vadītājs Andris Guļāns, kurš šim amatam tiek nominēts atkārtoti.

Atbildot uz jautājumu, vai nav bažas par atsevišķu tiesnešu saistību ar koruptīvie darījumiem, viņš teica: "Dažādas baumas klīst, un dīvaini, ka tās baumas klīst gandrīz par vieniem un tiem pašiem cilvēkiem."

Guļāns pauda viedokli, ka, izskatot dažādas lietas koleģiāli, tiesnešu koleģiālisms nedrīkst būt formāls - tam jābūt patiesam. "AT Administratīvo lietu departamentā par katru lietu, kas tiek izskatīta, tiek arī noziņots, diskutēts un pēc tam, kad tiek sagatavots nolēmuma projekts, tas reāli tiek lasīts, analizēts, un par to ir strīdi. Sarežģītāk ir tajās tiesu instancēs, kur tiesnesis lietu izskata vienpersoniski, bet arī tur kolēģiem, kas strādā blakus, var paust savu viedokli. Jautājums ir par to, kas ir vairākumā. Ja vairākumā ir tiesneši, kuriem viss ir vienalga, vai kuri paši kaut ko dara nepareizi, tā jau ir problēma," sacīja Guļāns.

Viņš pauda, ka situācijās, kad tiesnešu kolektīvā vairumam viss ir vienalga, vai vairums paši kaut ko dara nepareizi, situāciju varot atrisināt, kad "ciemos atnāk KNAB vai kāda cita iestāde, kas veic sankcijas".

Jau vēstīts, ka AT priekšsēdētāja amatam pieteiktas divas kandidatūras - amatam nominēts pašreizējais AT vadītājs Ivars Bičkovičs un iepriekšējais AT priekšsēdētājs Guļāns.

Gan Guļāns, gan arī Bičkovičs atzinis, ka būtu gatavs atkārtoti kandidēt uz AT priekšsēdētāja amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!