Foto: LETA

Trešdienas vakarā pēc Rīgas domes sēdes sasauktajā Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sanāksmē tika nolemts izsludināt atkārtotu konkursu uz Īres valdes valdes locekļa amatu no īrnieku puses, tādā veidā neapstiprinot Antonu Šepeti valdes sastāvā.

Sēdē piedalījās arī pats Šepetis, kurš vēlējās izskaidrot pret viņu izvirzītos pārmetumus. Viņš skaidroja, ka vairākos nodarījumos ticis apmelots un deputātiem neesot bijusi pieejama pilna informācija par situāciju viņa apsaimniekotajā namā.

Viņš skaidroja, ka nams Rīgā, Mēness ielā 15/17 ir Šepetu ģimenes mantojums, taču tiesvedība par mantojuma dalīšanu ilgusi 11 gadus un noslēgusies 2014.gada jūnijā. Pēc tiesvedības izbeigšanas viņš uzzinājis, ka īres maksu no namīpašuma īrniekiem vairākus gadus pretlikumīgi ir piesavinājies viens no īrniekiem - Jurijs Aganovs. Līdz ar to, 2014.gada septembrī Valsts policijā tika iesniegts iesniegums ar lūgumu sākt pret Aganovu kriminālprocesu par naudas piesavināšanos lielos apmēros, krāpšanu un patvarību.

Savukārt pašvaldības deputātu rīcībā esošās minētā nama iedzīvotāju sūdzības, ka īpašnieks atslēdzis viņiem elektrību, uzlauzis dzīvokļus un veicis citas pretlikumīgas darbības, Šepetis izskaidrojis, ka to darījis saskaņā ar viņam piešķirtajām pilnvarām.

Proti, veicot nama apsekošanu pēc Aganova ilgstošās apsaimniekošanas, Rīgas pilsētas Īres valde atzina nama stāvokli kā neapmierinošu un lūdza Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) veikt elektrodrošības pārbaudi. "VUGD savukārt pieprasīja no manis, kā īpašnieku pilnvarotā pārstāvja, nevis no Aganova, skursteņslauķa aktus un elektroietaišu pretestības mērījumus, kas nodrošina nama ugunsdrošību," skaidroja Šepetis.

Vadoties pēc AS "Sadales tīkls" atzinuma nama iekšējie elektrotīkli bijuši neapmierinošā stāvoklī. Līdz ar to dzīvojamās mājas iedzīvotajiem tika lūgta atļauja ļaut elektriķim iekļūt dzīvokļos, lai varētu veikt elektroietaišu pretestības mērījumus, lai pārliecinātos par ugunsdrošību tajos.

Vairāki nama iedzīvotāji ir ļāvuši elektriķiem dzīvokļos iekļūt un turpināja lietot elektrību, kā iepriekš, taču daži šo lūgumu noraidīja. "Par dzīvojamā mājā dzīvojošo cilvēku veselības un dzīvības drošību saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto ir atbildīgi īpašnieki, kuri arī var tikt administratīvi sodīti par šo likuma prasību neievērošanu. Līdz ar to biju spiests atslēgt elektrības padevi tiem dzīvokļiem, kur nav izdevies pārliecināties par ugunsdrošību," stāstīja Šepetis.

Līdzīgi viņš skaidroja arī citus sev veltītos pārmetumus, taču deputātus par savu taisnību pārliecināt viņam neizdevās.

Viņš norādīja, ka visu šo notikumu laikā pret viņu nav ierosināts neviens kriminālprocess vai administratīvās atbildības lietas. Savukārt pret Aganovu ierosināti 3 kriminālprocesi - par līdzekļu piesavināšanos lielos apmēros, par krāpšanu un patvarību un par zādzību no dzīvokļa ar iekļūšanu tajā.

Domes deputāts Vadims Baraņņiks (S) piedāvāja Šepeta kandidatūru atcelt un uz šo vietu rīkot atkārtotu konkursu, bet Ērenpreiss aicināja atcelt visu komitejas sastāvu un uz visiem amatiem rīkot jaunu konkursu.

Vairākuma deputātu atbalstu guva Baraņņika priekšlikums un uz Šepeta amata vietu tiks izsludināts atkārtots konkurss.

Opozīcijas deputātiem neatgriežoties zālē pēc pārtraukuma, 7.novemrbī kvoruma nepietiekamības dēļ tika pārtraukta Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta sēde.

Tāpēc minētās sēdes turpinājums notika pēc trešdien notikušās Rīgas domes sēdes.

Jau vēstīts, ka kādas komitejas sēdes sākumā domes deputāte Juta Strīķe (JKP) lūdza atlikt jautājuma par Īres valdes iecelšanu izskatīšanu līdz nākamajai sēdei, jo par vienu no valdes locekļa kandidātiem - Antonu Šepeti - esot saņemta informācija, kas ievērojami varētu apdraudēt viņa tiesības ieņemt plānoto amatu.

Izskatot jautājumu par jaunās Īres valdes sastāva apstiprināšanu, Mājokļu un vides departamenta pārstāve Inga Ivanova apliecināja, ka departaments saņēmis deputātes Ievas Holmas (VL-TB/LNNK) vēstuli, kur ir apkopota publiskajā telpā pieejamā informācija un pievienota to iedzīvotāju vēstule, kuri mitinājušies Šepeta apsaimniekotajā namā.

Iedzīvotāji vēstulē skaidrojuši, ka Šepetis esot parūpējies par neciešamiem sadzīves apstākļiem, neesot nodrošinājis iedzīvotājiem nama apsaimniekošanas pamatpakalpojumus, neļāvis iekļūt namā un veicis prettiesiskas iekļūšana dzīvokļos. Holma skaidroja, ka, sazinoties ar iedzīvotājiem, viņi apliecināja, ka Šepetis esot atslēdzis viņu namā elektrību, bez saskaņošanas veicis durvju kodu nomaiņu, pielicis ēkas durvīm atslēgas, tādā veidā liedzot iedzīvotājiem iekļūt savos dzīvokļos pat vairākas dienas.

Iedzīvotāji par to esot sūdzējušies policijā, īres valdē un citās tiesībsargājošās institūcijās.

Deputāti pauda neizpratni, vai tad, kad Šepetis iesniedza savu kandidatūru uz Īres valdes valdes locekļa amatu, šī informācija konkursa komisijas rīcībā neesot bijusi, un vai, vērtējot kandidātus, nebūtu nepieciešams pārbaudīt arī pretendentu kriminālatbildību.

Ivanova skaidroja, ka amata konkursa atlases kārtās Šepetis esot vien norādījis uz nesaskaņām ar nama iedzīvotājiem, taču to, ka strīdos iesaistītas tiesībsargājošās iestādes, viņš paudis neesot. Viņa arī skaidroja, ka ikvienam komisijas pārstāvim, vērtējot kandidātu atbilstību ieņemamajam amatam, esot bijušas iespējas noskaidrot visu kandidātu pagātni, darba pieredzi un citu informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!