Foto: LETA

Dažas nedēļas pirms prognozētā gripas epidēmijas sākuma beigušās valsts apmaksātās gripas vakcīnas, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas Sešos".

Pieejamas ir tikai tās vakcīnas, par kurām cilvēkiem jāmaksā pilna cena. Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) atzīst, ka daudzu gadu laikā šāda situācija izveidojusies pirmo reizi, vēsta raidījums.

Kompensējamās gripas vakcīnas beigušās vairākos Rīgas vakcinācijas kabinetos, tā raidījumam atzina uzrunātās medicīnas iestādes. Vienā no galvaspilsētas poliklīnikām norādīja, ka šāda situācija ir gandrīz mēnesi.

Pēc AS "Veselības centru apvienība" galvenās ārstes Annas Maruškinas teiktā, tas saistīts ar to, ka attiecīgais preparāts, konkrētajā gadījumā vakcīna, nav pieejama aptiekās, līdz ar to atprečot izrakstīto medikamentu - vakcīnu ar 50% atlaidi - nav iespējams. Patlaban vakcinācijas kabineta ledusskapī atrodamas tikai tādas vakcīnas, par kurām jāmaksā pilna cena - deviņi eiro.

ZVA apliecina, ka šobrīd valstī ražošanas problēmu dēļ netiek ievesta neviena no trim vakcīnām, kura iekļauta kompensējamo medikamentu sarakstā.

"Tas nav tikai Latvijā, tas ir arī citās Eiropas valstīs. Ražotājs nevar arī piegādāt. Bieži vien ir tā, ka aptrūkstas Latvijā un tad paņem no citas valsts, bet šobrīd tāda iespēja arī nepastāv," skaidroja ZVA direktora vietnieks Jānis Zvejnieks.

Ģimenes ārste Žanna Gubska gan norāda, ka medikamentu atlaide nemotivē pacientus aktīvāk vakcinēties un pārsvarā potējas tie, kuru tuviniekus skārusi šīs slimība. "Ne visi grib vakcinēties, jo vakcīna ir svešs olbaltums un ne katrs grib to svešo olbaltumu. Nevar pateikt, ka bieži interesējas, nu varbūt 20 cilvēki no 100," vērtēja ārste.

Latvijā pret gripu vakcinējas pat mazāk nekā 1% iedzīvotāju, norāda Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). "Imunizācijas aptvere mums ir ļoti zema, tā ir gandrīz viszemākā no Eiropas valstīm, it sevišķi riska grupās. Cilvēkiem, kas ir vecāki par 65 gadiem, tiešām būtu jāvakcinējas pret gripu, jo tā ir iedzīvotāju grupa, kas visvairāk pakļauta komplikācijām, visvairāk cieš un visvairāk ir mirušo," raidījumam stāstīja SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova.

"Ar šausmām domājam, vai tik uz pavasari būs vai nebūs epidēmija, jo savakcinējušies ir ļoti maz," tā savukārt atzina "Veselības centru apvienības" ārste Maruškina.

Pagaidām gan Latvijā reģistrēti tikai atsevišķi saslimšanas gadījumi, laboratorijā apstiprināti mazāk nekā desmit. Iepriekšējā sezonā kopumā reģistrēti 1459 stacionētie pacienti, bet vēl gadu iepriekš - 199, liecina SPKC statistika.

"Ja runā par epidēmisko izplatību, tā varētu atnākt ne ātrāk kā janvāra vidū, uz janvāra beigām," prognozēja SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova.

Nacionālais veselības dienests pagaidām nezina, kad atkal varētu parādīties valsts kompensējamās pretgripas vakcīnas, bet šobrīd pacientiem jārēķinās, ka par tām jāmaksā pilna cena, sākot no sešiem eiro, ziņo raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!