Foto: AP/Scanpix

Teroristu organizācijas "Islāma valsts" rindās cīnās arī Latvijas iedzīvotājs, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Somijas mediji ziņo, ka islāma kaujiniekiem pievienojies kāds savas valsts pilsonis, kurš stāstījis, ka uz Sīriju ir devies kopā ar savu draugu no Latvijas. Faktu, ka "Islāma valsts" karavīru rindās jau kādu laiku darbojas arī Latvijas pilsonis, apstiprina arī Drošības policija.

Puisis no Somijas atklājis, ka latvieti iepazinis, internetā spēlējot datorspēles. Vēlāk satikušies arī klātienē Helsinkos. Mikroblogošanas vietnē "Twitter" abi sakontaktējušies ar "Islāma valsts" kaujiniekiem un divatā devušies uz Sīriju.

Somu žurnālistiem jaunietis atzinis, ka pagaidām darbojies kā sargs un kaujās nav iesaistījies. Par latvieša darbībām organizācijā cenšas noskaidrot Drošības policija (DP).

DP raidījumam norādījusi - ja tiešām apstiprināsies informācija, ka latvietis ir piedalījies aktīvās kaujas darbībās un pievienojies grupējumam "Islāma valsts", tad uz viņu var attiecināt pantu par dalību teroristiskā organizācijā.

Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns LTV skaidro, ka islāms piesaista jaunu cilvēku uzmanību, tāpēc tie, kas grib ne tikai iedziļināties garīgās sfērās, bet darīt arī kaut ko reāli - karot, būt sociāli nozīmīgam, gūt popularitāti.

"Tā problēma, ko daudzi izjūt, ir tā, ka ir zaudētas vērtības. Lielai daļai cilvēku gribētos, lai tās tradicionālās vērtības pastāv," sacīja profesors. "Tie cilvēki parasti nonāk vienas vai otras reliģijas apkampienos, dažiem ar to pietiek, citiem ir vajadzīga vēl kāda papildus darbība, un šis ir tas gadījums."

Tikmēr somu jaunietis norādījis, ka Somijā atgriezīsies tikai tad, kad Somija pievienosies "kalifātam".

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!