Kustība "Īsta Mīlestība Gaida" (ĪMG) ir organizācija, kas iedrošina jauniešus sevi novērtēt kā vērtīgu un īpašu personību, un aicina dzīvot cilvēkam derīgu un veselīgu dzīves veidu.
Derīgs un veselīgs dzīves veids nozīmē dzīvot pēc tādām vērtībām un principiem, kas palīdz maksimāli attīstīt savu spēju potenciālu un realizēt savus talantus dzīvē.


"Katrā cilvēkā jau no dzimšanas ir pamanāmi kādi īpaši talanti, kurus lietojot, šī pasaule kļūst brīnišķīgāka. Diemžēl nereti cilvēks šos talantus neatklāj, vai arī izmanto nelietderīgos virzienos," stāsta kustības ĪMG valdes priekšsēdētājs Dainis Pandars.

"Pusaudžu gados manā dzīvē bija laiks, kad es sevi vērtēju ļoti zemu. Tas mani pamudināja pievērsties darbībām, kas manu dzīvi tā arī nepiepildīja un nedarīja labāku. Pat otrādi - tikai iztukšoja. Pievērsos alkoholam, cigaretēm, seksuālām attiecībām, taču tas mani nevis deva ko īpašu un derīgu, bet tikai vēl vairāk degradēja," atmiņās par šo dzīves posmu dalās Dainis.

Šim puisim tagad ir 25 gadi, un viņam ir sieva Liene (23 gadi). Dainis šobrīd vada kustību "Īsta Mīlestība Gaida", kura strādā ar jauniešiem, aicinot viņus izvērtēt seksuālo attiecību nozīmi cilvēku dzīvē, iedrošinot atteikties no dzimumattiecībām līdz laulībām.

"Kad satiku savu īsto meiteni, es kā personība nebiju nekas. Viss, ko es varēju piedāvāt, bija ārējā čaula, kas sastāvēja no naudas, muskuļiem un kaut kādiem dzīves piedzīvojumiem. Taču lai spētu otru mīlēt un padarīt laimīgāku, ar to ir par maz. Es sāku iepazīt pasauli citādāk un atradu mīlestību, kas spējīga apklāt visas lietas, arī sliktās," savu pieredzi atklāj ĪMG pārstāvis.

"Mēs ar Lieni pirms kāzām kopā nedzīvojām, kā arī atteicāmies no dzimumattiecībām līdz laulībām. Mums bija svarīgi saprast, vai saderam kopā gan emocionāli, gan intelektuāli, gan garīgi, t.i., gatavi maksimāli ziedoties viens otra labā. Ja šīs trīs lietas sakrīt, tad fiziskās attiecības nevar neizdoties," uzsver Dainis.

Par iemeslu, kāpēc dzimumattiecībām ir jāsākas līdz ar laulības dzīvi, "ĪMG" kustība min, ka tad ir pienācis brīdis, kad divi cilvēki slēdz savstarpēju vienošanos savās attiecībās, ka paliks kopā līdz mūža galam. Tas ir arī apliecinājums radiem un draugiem, ka šie divi savu atlikušo dzīvi paliks kopā kā viena komanda, kā viens vesels. Tā ir atbildības uzņemšanās vienam par otru. Ja tas ir patiesi, tad par to nebūs kauns pateikt arī pārējiem.

Tas ir nopietnākas un atbildīgākas dzīves sākums. Atbildība pret otra cilvēka jūtām, interesēm, vēlmēm. Atbildība pret cilvēciņiem, kas no šiem diviem radīsies, respektīvi, bērniem.

Diemžēl mūsdienās dzimumattiecības tiek pasniegtas vieglprātīgā formā kā tāda izklaide, bet tās nes līdzi smagas fiziskas, psiholoģiskas un garīgas sekas. Piemēram, salauztu sirdi, vientulību, depresiju, bailes, vienaldzību, šķiršanos, seksuāli transmisīvas slimības (HIV/AIDS), nevēlamu grūtniecību u.c.

Tieši seksuālās attiecības Dainis Pandars min kā visvairāk pārprastās un nepareizi popularizētās cilvēka dzīves "aktivitātes", kas spēj vai nu divus cilvēkus ļoti satuvināt vai ļoti attālināt.

"Dzimumattiecības ir kā uguns. Tā var tikt lietota gan derīgiem, gan iznīcinošiem mērķiem. Ar uguni var gan sasildīties, gan padarīt māla podu stiprāku, bet ar to var arī nodedzināt mežus un cilvēku mājokļus. Diemžēl to pašu izdara seksuālās attiecības," stāsta Dainis.

"Zinu no savas, kā arī citu cilvēku dzīves pieredzes, ka seksuālās attiecības spēj iznīcināt cilvēku kā personību. Piemēram, jaunietis, kurš patiesībā attiecībās ir meklējis uzticību, sapratni un atbalstu, piedzīvojot seksuālās attiecības, jūtas vīlies, nevērtīgs un pat izmantots. Īpaši tas ir raksturīgs meitenēm, jo seksuālās attiecības nav viņu prioritāte veidojot attiecības ar puisi. Samērā liela daļa meiteņu seksuālās attiecības uzsāk, nemaz tā patiesi nevēlēdamās," stāsta ĪMG pārstāvis.

Puišu problēma mūsdienās ir viņu seksuālie instinkti, ko mēģina iedarbināt gandrīz uz katra stūra. Televīzija, internets, žurnāli, reklāmas, izaicinošie meiteņu apģērbi paverdzina puišus viņu pašu iekšējiem instinktiem, kas kā zvērs ir ieslēgti krātiņā. Kādā ASV pētījums atklāts, ka, lai ķermenis būtu gatavs seksuālām attiecībām, puisim prasa, apmēram, 80% redzes iespaidu un 20% viņa prāta. Meitenēm savukārt tas prasa apmēram 80% prāta. Un bieži šī atšķirība arī manāma abu dzimumu starpā. Viens no iemesliem, kāpēc puiši mēģina piedzirdīt meitenes ar alkoholu ir, lai atslēgtu viņu 80% prāta un varētu apmierināt savus instinktus kopā ar meiteni. Ja meitene sevi uztvertu par vērtīgu, viņa nekad to neatļautos. Bet, ja puisis sevi uztvertu par vērtīgu, viņš tik zemu nenolaistos.

"Paradoksāli ir tas, ka mēs vēlētos sev blakus cilvēku, kas ir vērtīgs, taču bieži vien paši dzīvojam un veidojam attiecības, kas neceļ personības vērtību. Zems pašnovērtējums noved pie nevērtīga dzīves veida. Jaunietim sev ir godīgi jāuzdod jautājums "Vai tiešām es to gribu darīt un man to vajag?" Jo "tuvība ir vieta, kur tu vari būt patiess", bet seksuālās attiecības starp neprecētiem cilvēkiem diemžēl ne vienmēr ir patiesas, kur nu vēl derīgas," saka Dainis Pandars.

Svarīgi katram cilvēkam ir dzīvot ar spēcīgiem principiem un vērtību sistēmu, kas uztur dzīvu savu iekšējo cilvēku, spējīgu priecāties par dzīvi un darīt laimīgus citus.

"Seksuālām attiecībām ir divas nozīmes. Pirmā – radīt pēcnācējus un turpināt cilvēces eksistenci. Otrā – satuvināt vīru un sievu mīlestības pilnās attiecībās, kas rada ģimenē psiholoģiski un fiziski labvēlīgu vidi gan vecākiem, gan bērniem," stāsta D.Pandars.

Sabiedrība ir tik stipra, cik stipras ir tajā esošās ģimenes. Bezatbildīgas seksuālās attiecības ar "neīsto" cilvēku, ne ar savu sievu vai vīru, grauj sabiedrību. Piemēram, ir tendence, ka šķirtās ģimenēs auguši cilvēki procentuāli vairāk šķirās savā dzīvē nekā stiprās un spēcīgās ģimenēs augušie. Ja ģimenē nav saņemta mīlestība, tad bērns arī tālāk to nespēs dot. Tas attiecas uz jebko. Kas nav saņemts ģimenē, to cilvēks parasti nespēs vai negribēs dot arī savai valstij.

Kustība "Īsta Mīlestība Gaida" Latvijā darbojas jau piecus gadus, kuru laikā jau vismaz 3000 jaunieši ir parakstījuši apsolījumu atteikties no dzimumattiecībām līdz laulībām.

"Mums ir izveidotas īpašas apsolījuma kartītes, kuras parakstot, jaunietis vai jauniete apsola sev un nākamajam dzīves biedram palikt viņam uzticīgs un atteikties no dzimumattiecībām līdz laulībām," stāsta Dainis.

"ĪMG" ir arī īpaši gredzentiņi ar uzrakstu "True Love Waits" (Īsta Mīlestība Gaida), kas ir kā atgādinājums pieņemtajam lēmumam, un kuru jaunieši valkā līdz brīdim, kad to nomaina laulības gredzens.

"Ar jauniešiem, kuri pirms tam ir veidojuši seksuālas attiecības, mēs runājam arī par otro iespēju. Par iespēju apņemties un neatkārtot iepriekšējo pieredzi. Zinu, ka pirms satiku savu sievu, es nebiju palicis viņai uzticīgs, ko, protams, vēlāk ļoti nožēloju. Tas mūsu attiecībās radīja nevajadzīgu emocionālu spriedzi, kas bija manu iepriekšējo attiecību sekas. Tāpēc es zinu, kam šādi jaunieši iet cauri, un es saku, ka visu ir iespējams mainīt! Psiholoģiski un garīgi ir iespējams atgūt otro nevainību. Diemžēl mūsdienās nevainību vairs neuztver par vērtību. Žēl…" ar nožēlu uzsver Dainis.

"Mēs esam runājuši ar jauniešiem gan skolās, gan nometnēs, gan citās iestādēs, un vienmēr atsaucība ir bijusi ļoti milzīga. Kāpēc? Tāpēc, ka par šīm attiecībām no šāda skatu punkta ļoti maz vairs kur runā. Mediji izmanto erotiku kā veidu, lai piesaistītu savus patērētājus. Pat šokolādi sāk reklamēt ar seksuālu attiecību priekšspēles elementiem, jo tas spēcīgi iedarbojas uz cilvēku instinktiem. Tas ir komerciāli izdevīgi piesaistīt šādā veidā uzmanību kādam konkrētam produktam vai informācijai," stāsta Dainis.

Paliek jautājums "Kurš mūsdienās stāsta patiesību par seksuālām attiecībām? Skolas, vecāki, draugi, mediji, organizācijas, seksa industrijas pārstāvji?"

Gan mūsu pašu latviešu senajā kultūrā un tradīcijās, gan dažādās reliģijās (kristietībā, musulmanismā, jūdaismā u.c.) viens no sadzīves noteikumiem ir bijis – vīrs un sieva ir tie, kuru starpā seksuālās attiecības ir pieļaujamas. Ārpus laulības (vai pirms) tas tiek saukts par netikumu, grēku, vai kaut ko tādu, kas ir ārpus normas robežām. Tas ir cilvēku dzīvi bojājošs elements.

"Saprotot, ka evolūcija ir zinātniski nepierādāma, un personīgi piedzīvojot kā Dievs ir atbildējis uz maniem saucieniem, tai skaitā parādot, kura būtu tā mana īstā, es iedvesmu un gudrību sāku smelties no pārdotākās grāmatas pasaulē – Bībeles. Pasaules ievērojamākie inteliģenti šo grāmatu uzskata par cilvēku dzīvības avotu," stāsta Dainis, uzsverot, ka arī par dzimumattiecību veidošanu Bībelē ir daudz rakstīts.

Katrs jaunietis ir vērtība. Taču viņam savs vērtīgums ir jāatrod, un jāizvērtē. Jāmēģina izprast, ko viņš kā personība patiesi vēlas šajā dzīvē. Skriet līdzi pūlim, vai saņemties un veidot savu dzīvi pēc saviem personīgajiem uzskatiem. Kustība "Īsta Mīlestība Gaida" palīdz jauniešiem šo izvēli izdarīt patiesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!