Foto: Reuters/Scanpix

Aizvadīto mēnešu laikā aktuāli kļuvuši uzbrukumi, kurus ļaundari realizē, izmantojot sociālos tīklus, tādus kā "Whatsapp", "Snapchat", "Facebook" un citus, brīdina informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv".

"Cert.lv" mājslapā izplatītajā paziņojumā teikts, ka lietotājiem sociālie tīkli šķiet droša vide, jo komunikācija notiek draugu vai paziņu lokā. Šo faktu ņem vērā arī ļaundari, organizējot uzbrukumu kampaņas, kas ar ziņapmaiņas palīdzību izplata kaitīgas saites.

IT drošības eksperti uzsver, ka gadījumā, ja no drauga tiek saņemta negaidīta vai no konteksta izrauta ziņa, pirms atvērt tai pievienoto saiti, sazināties ar draugu, vai viņš tiešām ko tādu ir sūtījis.

"Cert.lv" kopš pērnā gada vidus veic analīzi vairākiem līdzīgiem uzbrukumiem un, pēc institūcijas rīcībā esošās informācijas, gada laikā cietuši vairāki desmiti lietotāju, tomēr reāli cietušo skaits ir lielāks, jo ne visi par to ziņo.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!