Foto: LETA

Kaut arī Latvijas Tautas fronte (LTF) vairs nepastāv, tā joprojām ieņem būtisku vietu mūsu vēsturiskajā atmiņā, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļas "Tautas frontes muzejs" pasākumā "Neparasti jaunieguvumi" sacīja LTF pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns.

Piektdien notikušajā pasākumā par godu LTF 28. gadskārtai kopš dibināšanas 1988. gada 8. un 9. oktobrī Tautas frontes muzejam tika sniegti vairāki dāvinājumi, kas, pēc Īvāna paustā, drīz parādīsies muzeja ekspozīcijā.

Saeimas ģenerālsekretāre Karina Pētersone muzejam dāvāja Saeimas izdotās grāmatas "Janvāra hronika. Latvijas Republikas Augstākās padomes barikāžu laika preses relīzes" un "Augusta hronika. Latvijas Republikas neatkarības atjaunošana de facto".

Izdevniecības "Ābele" vadītājs Miervaldis Mozers muzejam dāvāja PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam no Latvijas sūtīto telegrammu faksimilizdevumu, kas ir bibliogrāfisks retums, bet Latvijas Pasta Vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs - Tautas frontei veltītu pastmarku un aploksni.

Savukārt māksliniece Džemma Skulme kā dāvanu muzejam sniedza savu stāstu par dažādiem notikumiem laikā, kad viņa bija PSRS Augstākās padomes deputāte.

Pasākuma laikā dažādi sabiedrības pārstāvji un vēsturnieki muzejam sniedza arī citus dāvinājumus - 1990. gadā firmas "Melodija" izdotu plati ar Latvijas himnas ierakstu, gleznas, video un audio ierakstus, vēlēšanu plakātu, kā arī citas materiālas liecības par Trešo atmodu un citiem vēsturiskiem notikumiem, kas saistīti ar Latvijas neatkarības iegūšanu.

Tautas frontes muzejs glabā, vāc un pēta liecības par LTF vadīto nevardarbīgās atbrīvošanās cīņu. Šogad muzejs izveidojis vairākas Augstākajai padomei veltītas ekspozīcijas un ieguvis lielu skaitu Trešo atmodu raksturojošu eksponātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!