Foto: LETA

Bijušais "Sabiedrības par atklātību Delna" vadītājs Roberts Putnis administratīvajā tiesā apstrīdējis Latvijas Televīzijas (LTV) valdes atlases konkursu. Konkursā bija pieteicies arī pats Putnis, taču viņš ''izbrāķēts" jau pirmajā atlasē.

Putnis paziņojumā presei piektdien norāda, ka tiesāsies par procedūru, kādā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) meklē jaunos LTV valdes locekļus. Pieteikumā tiesai Putnis kritizē NEPLP par virkni procesuālu pārkāpumu, kas padarot neiespējamu godīgu un vienlīdzīgu kandidātu atlasi.

Putnis atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, kas kā obligātus kritērijus paredz, ka LTV valdes locekļiem ir jābūt labai reputācijai, augstākajai izglītībai un vismaz piecu gadu mediju vai vadības darba pieredzei. Šiem kritērijiem esot bijis jābūt pirmajam NEPLP filtram, pēc kura atlasīt pretendentus, atsaucoties uz likumu, norāda Putnis. 

Tikai pēc tam NEPLP esot drīkstējusi pakļaut kandidātu individuālo kvalifikāciju sacensībai, kam bijis jānotiek pēc atklātiem, caurskatāmiem un objektīvi pārbaudāmiem kritērijiem.

Pretēji šiem saviem pienākumiem NEPLP esot pārbaudījusi tikai pretendentu izglītību, bet nav vērtējusi ne viņu reputāciju, ne darba pieredzi, norāda bijušais "Delnas" vadītājs.

Atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju, ka NEPLP uz intervijām esot uzaicinājusi tādus kandidātus kā Edvīnu Inkēnu, Aleksandru Mirļinu, Rolandu Tjarvi, Putnis norāda, ka par šo pretendentu reputāciju "NEPLP ir bijis jābūt vismaz šaubām".

NEPLP konkursa nolikumā paredzējusi gan publisku kandidātu diskusiju, gan tikšanos ar televīzijas darbiniekiem, taču šobrīd publiskajai diskusijai esot atvēlētas tikai trīs dienas.

Tāpat Putnis arī asi kritizē NEPLP slepenību attiecībā uz deviņiem pēdējai konkursa kārtai atlasītajiem kandidātiem. NEPLP locekļu apgalvojumi par to, ka kandidāti esot jāsargā no sabiedrības intereses tāpēc, lai neapgrūtinātu viņu attiecības ar esošajiem darba devējiem, neizturot kritiku, uzskata Putnis.

Savukārt paša Putņa kandidatūru NEPLP noraidījusi konkursa sākotnējā atlasē, savu atteikumu pamatojot ar to, ka Putņa iesniegtie dokumenti par daļēji pabeigtām tieslietu maģistra studijām Ķelnes Universitātē Vācijā nav atbilstoši augstāko izglītību apliecinoši dokumenti.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) valdes priekšsēdētājs Ainārs Dimants gan skaidro, ka Putņa iesniegtais dokuments neapliecina, ka viņš ieguvis pirmā līmeņa augstāko izglītību.

Dimants biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka iesniegtajā dokumentā norādīts laiks, kurā Putnis bijis students Ķelnes Universitātē Vācijā, bet nav izziņas ne par nokārtotiem studiju kursiem, ne iegūtiem kredītpunktiem, ko varētu pielīdzināt iegūtai izglītībai.

Jau vēstīts, ka NEPLP ir izsludinājusi konkursu trim LTV jaunās valdes locekļu amatiem un meklē valdes priekšsēdētāju, valdes locekli programmu attīstības jautājumos, kā arī valdes locekli finanšu un tehnoloģiju jautājumos. 

Personālatlases kompānijas "Fontes" uzdevums bija veikt potenciālo kandidātu atlasi. Izmantojot augsta līmeņa vadītāju datubāzi, tika tieši uzrunāti potenciālie kandidāti, aicinot viņus piedalīties konkursā.

Zināms, ka šobrīd uz amatiem kandidē deviņi pretendenti, kuru vārdi publiski netiek atklāti. Iepriekš vēstīts, ka interese par konkursu bijusi liela un uzrunāti apmēram 200 cilvēki.

Televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots nolēma amatu pamest pirms līguma termiņa beigām, jo bija saņēmis signālus, ka viņa kandidatūra negūtu pietiekamu atbalstu, lai turpinātu vadīt sabiedrisko mediju. Viņš pašlaik ir AS "Diena" valdes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!