Foto: DELFI

Padomju Latvijas drošības iestāžu darbu var salīdzināt ar savdabīgu piramīdu, kuras spice atradusies Maskavā, pamatne Rīgā, bet taustekļi stiepušies visos reģionos, tā ceturtdien Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta sērijas "VDK zinātniskās izpētes komisijas raksti" otrā sējuma "LPSR drošības iestāžu darbība (1944 – 1956)" atvēršanā pauda grāmatā ietvertā pētījuma autors Ritvars Jansons.

Kā sējuma atvēršanā pastāstīja Jansons, tajā lasāms par masveida represīvo periodu un iedzīvotāju kontroli. Tāpat grāmatā pirmo reizi runāts par LPSR drošības iestāžu darbību ārzemēs – centieniem šķelt trimdas latviešu organizācijas ārvalstīs un nomelnot viņu tēlu arī LPSR.

"Kamēr šī pagātne nav pietiekami izrunāta, mēs nevaram pāršķirt baltu lapu," runājot par pētījuma nozīmīgumu uzsvēra Jansons.

Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētāja vietniece juridiskās zinātnes jautājumos Kristīne Jarinovska iepriekš paudusi, ka pētījums ir līdz šim nebijis sistematizēts skatījums uz staļiniskās un poststaļiniskās VDK noziedzīgajām darbībām.

''Ja pēckara laikā tās pirmais mērķis bija "tīrīšana", "vāciešu līdzskrējēju atmaskošana", no 1947. gada par čekas prioritāti kļuva nacionālās bruņotās pretošanās kustības apkarošana,'' skaidroja Jarinovska, ''Vēsturnieks Jansons, kurš darbā izmantojis līdz šim nepublicētus Krievijas Federācijas arhīvos iegūtus dokumentus, vienmēr uzsvēris "varas vertikāli" — Maskavas pavēļu došanu LPSR drošības iestādēm. Svarīgi, ka pētījums pietiekami izgaismo drošības iestāžu darbības saskaņošanu un pakļautību Padomju Savienības komunistiskajai partijas (PSKP) un tās LPSR filiāles gribai. Historiogrāfijas daļā vēsturnieks lakoniski un profesionāli atsedzis mītu padomju propagandas vajadzībām radītājus un citus nezinātniskus okupācijas varas drošības iestāžu apoloģētus."

Trešais zinātniskās izpētes komisijas rakstu sējums varētu tikt izdots jau maijā, klātesošajiem pavēstīja VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!