Abi izglābtie "Daļnij Vostok" latviešu jūrnieki drīzumā atgriezīsies Latvijā, portālam "Delfi" apliecina Ārlietu ministrija (ĀM).

“Šobrīd turpinās traģēdijas izmeklēšanas komisijas darbs – arī abi Latvijas jūrnieki turpina sniegt liecības, viņiem piemērots cietušā statuss. Tiklīdz komisija būs iztaujājusi abus jūrniekus, viņi varēs atgriezties Latvijā. Latvijas vēstniecības pārstāve viņiem izsniegs atgriešanās apliecības ceļošanai uz Latviju,” stāsta ĀM preses sekretārs Ivars Lasis.

Tāpat, kā informē Lasis, 7.aprīlī Latvijas vēstniecības Krievijā Konsulārās nodaļas pārstāve ieradusies Južnosahaļinskā. Viņa otrdien un trešdien tikusies ar abiem izglābtajiem jūrniekiem. “Abi jūrnieki izmitināti viesnīcā, veselības stāvoklis normāls, šobrīd jūtas labi,” norāda Lasis.

Trešā jūrnieka, par kura izdzīvošanu pagaidām nav ziņas, radinieki – sieva un meita – trešdien dodas uz Sahalīnu, kur plāno ierasties ceturtdien, 9.aprīlī. “Latvijas vēstniecības Maskavā pārstāve, kura šobrīd atrodas Južnosahaļinskā, ar viņām tiksies un sniegs nepieciešamo atbalstu,” apliecina ministrijas preses sekretārs.

Ministrija arī norāda, ka tai nav informācija par Latvijas jūrnieku aizturēšanu vai arestu.

Kā ziņots, traleris "Daļnij Vostok" avarēja 2.aprīlī ap pulksten 6.15 pēc vietējā laika. SOS signāls no tralera netika saņemts. Tāpāt vēstīts, ka visiem ārzemju jūrniekiem, kas izglābušies no pagājušajā nedēļā Kamčatkas piekrastē avarējušā zvejas kuģa "Daļnij Vostok", noteikts administratīvais arests.

Kuģis būvēts 1989.gadā Krievijā. Līdz 2014.gadam tas ar nosaukumu "Stende" kuģojis Baltijas jūrā un bāzējies Rīgā.

Pērn kuģi iegādājies uzņēmums "Magellan", un tas pārbraucis uz Krievijas Tālajiem Austrumiem, kur kuģim piešķirts jauns vārds. Tā bāzes osta bijusi Neveļska, Sahalīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!