Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, diskutējot par grāmatniecības saglabāšanas un attīstības jautājumiem, kategoriski noraidīja priekšlikumu šai nozarei atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

"Šodien deputāti bija vienoti, ka nodokļa paaugstināšana sagrautu jau tā trauslo Latvijas grāmatniecības un izdevniecības nozari, ko pierādīja pagājušā gada eksperiments," uzsver komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš (ZZS). "Grāmatas ir vitāli nepieciešamas nacionālās kultūras attīstībai, un jāapzinās šīs jomas neaizskaramība, jo īpaši oriģinālliteratūra un mācību grāmatas nostiprina mūsu nacionālo identitāti un nodrošina valsts attīstību."

Viņš atgādina, ka Eiropas Savienības valstīs tiek daudz darīts, lai saglabātu savu kultūru pasaules kultūru daudzveidībā.

"Grāmatu izdošana ir nospiesta uz ceļiem, un izskatās, ka valsts zāģē zaru, uz kura pati sēž," teica deputāte Janīna Kursīte-Pakule (PS). Viņa rosināja noteikt samazināto nodokļa likmi piecu procentu apmērā, izveidot Letonikas fondu, kas finansētu grāmatu izdošanu latviešu valodā un atbalstīt literatūras periodikas izdevumus. Arī komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dukšinskis (LPP/LC) aicināja veidot kompleksu atbalsta mehānismu.

Šobrīd grāmatniecībai noteikta 10% PVN likme, taču Finanšu ministrija vērtē iespēju to paaugstināt līdz 21%. Tas valsts budžetu 2011.gadā papildinātu par trīsarpus miljoniem latu, informēja Finanšu ministrijas pārstāve.

Latvijas Grāmatniecības asociācijas pārstāve skaidroja, ka vēl ilgi tiks izjusta negatīvā ietekme, ko izraisīja PVN pacelšana pagājušajā gadā uz septiņiem mēnešiem – tika atlaisti darbinieki, iesaldēti projekti un bankrotēja vairākas izdevniecības. Tādā situācijā visvairāk cieta oriģināldarbi un akadēmiskie izdevumi. Izdevējiem nav līdzekļu attīstībai, piemēram, lai jauniešu auditorijai piedāvātu grāmatas digitālā formātā, šodien noskaidroja deputāti.

Jau tagad Latvijas nodokļu likme ir viena no augstākajām Eiropā. Līdzīgs nodoklis ir Bulgārijā un Dānijā, savukārt Lielbritānijā, Īrijā un Polijā nodoklis grāmatniecībai un izdevniecībai vispār netiek piemērots, skaidroja Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ināra Beļinkaja. Šobrīd grāmatu iegādei cilvēki Latvijā tērē desmit reizes mazāk naudas nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!