Foto: LETA

Šā gada oktobra sākumā Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) un SIA "Baltcom TV" ir noslēgušas izlīgumu strīdā par vairāk nekā 0,2 miljonu latu atlīdzībām izpildītājiem un fonogrammu producentiem par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem.

Ar šo izlīgumu tiesību īpašnieku pilnvarotajam pārstāvim - LaIPA ir noslēgušās sarunas ar "Baltcom TV" par maksājamās atlīdzības apmēru, lai panāktu, ka izpildītāji un producenti saņem taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu, tās retranslējot pa kabeļiem, portālu "Delfi" informēja LaIPA izpilddirektore Liena Grīna.  

"Esam gandarīti par panākto vienošanos ar "Baltcom" izlīguma ceļā, kas ļaus tiesību īpašniekiem saņemt taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu, tās retranslējot pa kabeļiem. Visu šo gadu garumā neatlaidīgi esam skaidrojuši elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem un nozares asociācijai, pēc kādiem kritērijiem LaIPA aprēķina maksājamās atlīdzības apmēru, un priecājos par to, ka šajā gadījumā esam atraduši abām pusēm pieņemamu risinājumu. Ceru, ka arī ar citiem elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem mums izdosies panākt izlīgumu," atzīmē Grīna.

Savukārt "Baltcom" valdes loceklis Gints Kiršteins norāda, ka „Baltcom" atbalsta nepieciešamību atlīdzināt izpildītājiem un fonogrammu producentiem par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem, bet atlīdzības apjomam ir jābūt pamatotam un taisnīgam attiecībā pret visām iesaistītajām pusēm - mūziķiem, producentiem un elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem. "Esam gandarīti par to, ka mums ar LaIPA ir izdevies vienoties par samērīgu atlīdzības apjomu, kaut arī vienošanās panākšana prasījusi diezgan daudz diskusiju un laika," norāda Kiršteins.

 2013. gada maijā strīdā par maksājamo atlīdzību izpildītājiem un fonogrammu producentiem par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu retranslēšanu pa kabeļiem Rīgas apgabaltiesa nolēma LaIPA prasību apmierināt daļēji, piedzenot no atbildētāja nedaudz vairāk nekā 240 000 latu. Abas puses spriedumu pārsūdzēja.

Biedrībā LaIPA apvienojušies tiesību īpašnieki - izpildītāji un fonogrammu producenti -, lai kopīgi administrētu savas tiesības - vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem, kā arī organizētu izglītojošus pasākumus izpildītājiem un producentiem, un sakārtotu blakustiesību aizsardzības sistēmu Latvijā. LaIPA ir dibināta 1999.gadā.

"Baltcom" ir Baltijā lielākais kabeļtelevīzijas operators, kas darbojas jau kopš 1991.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!