Foto: EPA/LETA
Nākamajā mācību gadā finansējuma apmērs par vienu skolēnu pedagogu algām nesamazināsies un, visticamāk, saglabāsies pašreizējā apmērā, trešdien Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) informatīvās dienas sarunā sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Finanšu departamenta vadītāja Inga Štāla.

IZM ir pārliecinājusies, ka skolu finansēšanas modelis "Nauda seko skolēnam" sevi ir attaisnojis un tā organizēšanā izmaiņas nav nepieciešamas un netiks plānotas. Nesamazinās arī finansējuma apmēru par katru skolēnu – tas paliks pašreizējā apmērā, taču netiek solīts, ka finansējuma apmērs uz vienu skolēnu pieaugs.

Štāla arī norādīja, ka pašvaldībās, kurās skolu tīkls ir optimāls, modelis "Nauda seko skolēnam" darbojas "tieši līdz skolai", kas rūpējas par finansējuma pārdali. Tomēr lielā daļā pašvaldību izglītības iestāžu struktūra ir sarežģīta un nepieciešami papildu pārdales mehānismi.

Vienlaikus ministrija vēl neprecizē skolēnu skaitu, kāds prognozējams jaunajā mācību gadā, – precīzs skolēnu skaits būs zināms pēc 5.septembra, pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība).

Atbilstoši skolu finansējuma modelim "Nauda seko skolēnam", nodrošinot pedagogu atalgojumu, pašlaik valsts par katru skolēnu maksā vidēji 700 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!