Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) patlaban meklē iespējas nākamgad palielināt finansējumu, lai paplašinātu latviešu valodas apguves iespējas diasporas latviešiem, ziņo Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

Šogad latviešu valodas mācīšanai tautiešiem ārvalstīs atvēlēti 195 645 eiro, kas ļauj latviešu valodu un kultūru apgūt latviešu bērniem 22 pasaules valstīs teju 100 neformālās izglītības iestādēs jeb nedēļas nogales skolās. Diasporas latviešiem tiek nodrošināts pedagogs, mācību un metodiskie līdzekļi, tiek organizētas nometnes un mācību semināri.

IZM jaunajā politikas iniciatīvā nule iesniegusi papildu finansējuma pieprasījumu aptuveni 600 000 eiro apmērā, lai paplašinātu tautiešu iespējas apgūt latviešu valodu un kultūru, kā arī, lai palīdzētu iekļauties Latvijas integrācijas sistēmā tiem skolēniem, kas no ārzemēm atgriezušies dzimtenē.

"Līdz šim IZM atbalstītās simts neformālās izglītības iestādes ir tikai sākums. Nākotnē iespējas apgūt latviešu valodu ir jāpilnveido, tam piešķirot papildu valsts finansējumu," akcentē Ina Druviete.

Visvairāk latviešu diasporas nedēļas nogales skolu ir Eiropas valstīs - 52, bet ASV – 24, Krievijā un Austrālijā – katrā pa 7, bet Kanādā - 6 un Dienvidamerikā – 1.

LNT šonedēļ vēstīts, ka atbildīgās ministrijas iepriekš nav radušas iespēju atrast 3000 eiro finansējumu, lai nodrošinātu latviešu valodas apguvi bērniem Īrijas pilsētā Tulovā. Īsi pēc tam, proti, ceturtdien, ar paziņojumu par nepieciešamo līdzekļu novirzīšanu Latvijas vēstniecībai Īrijā klajā nāca Ārlietu ministrija.  Tāpat arī Rīgas dome paziņoja, ka budžeta grozījumos plāno piešķirt papildu līdzekļus latviešu valodas apguves programmai, vienlaikus paredzot, ka finansējumu var saņemt arī ārvalstīs mītošo bērnu mācībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!