Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts finansēta peldētprasmes apguve sākumskolas skolēniem ir atbalstāma, vienlaikus šādam nolūkam nepietiek līdzekļu, pastāstīja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ministrija pauž viedokli, ka peldētapmācībai būtu jākļūst par vienu no veselīga dzīvesveida un sporta pamatprasmēm, ko bērni apgūst sākumskolā. Kopumā ministrija atbalsta ideju, ka 1. – 4. klases posmā to varētu līdzfinansēt valsts.

"Līdz šim IZM iniciatīva no valsts budžeta līdzfinansēt peldētapmācību sākumskolā atdūrusies pret ierobežotajām valsts budžeta iespējām, - IZM peldētapmācības programmas uzsākšanai 2.klasē pieprasīja finansējumu gan 2014. gadam, gan 2015. gadam. Ņemot vērā Ministru kabineta lēmumus saistībā ar nākamā gada budžeta izstrādi, arī 2016. gadā līdzfinansējumu šai programmai piešķirt nebūs iespējams," norāda ministrija.

Vienlaikus ministrija uzsver - tāpēc jo īpaši nozīmīgi, ka tur, kur pieejama infrastuktūra peldētapmācībai, to atbalsta pašvaldības.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka interneta vietnē "manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par valsts līdzfinansētu peldētapmācību.

Iniciatīvas autori aicina ieviest valsts līdzfinansētu (neobligātu) bērnu peldētapmācību un drošības uz ūdens apmācību visu izglītības iestāžu 1.-4. klašu bērniem, ar mērķi preventīvi samazināt noslīkušo bērnu un jauniešu skaitu Latvijā, kas ir viens no lielākajiem visā Eiropas Savienībā (ES) – 2014. gadā bojā gājušo skaits bija 191.

Latvija ir vienīgā ES valsts, kurā nav valsts programmas nedz profilaktisko pasākumu nodrošināšanai, nedz bērnu peldētapmācības programmu realizācijai izglītības iestādēs, norāda autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!