Foto: LETA

Veiktās izmaiņas Saeimas mandātu sadalījumā pa reģioniem var palielināt "Saskaņas centra" izredzes 12.Saeimas vēlēšanās, jo ieguvēja jaunajā sadalījumā ir Rīga, - tomēr vairāk tās īpaši neko nevar ietekmēt, pauda politologs Jānis Ikstens.

"Vai "Saskaņas centrs" tāpēc varētu zaudēt Vidzemē un Zemgalē? Domāju, ka nē," viņš piebilda.

Savukārt sociologs Aigars Freimanis norādīja, ka pirmais iespaids neesot tāds, ka jaunais mandātu sadalījums var kaut ko būtiski ietekmēt vai mainīt. Viņaprāt, viens no svarīgākajiem nosacījumiem partiju veiksmei vēlēšanās ir tas, cik piemērotus kandidātus tās iekļaus attiecīgo vēlēšanu apgabalu kandidātu sarakstos.

"Protams, būs rēķināšana, kurš ar kuru apgabalu ir ciešāk saistīts, kurš tur ir cēlies, dzimis, audzis, strādājis - tie parasti ir izšķirošie nosacījumi," sacīja Freimanis.

Jau vēstīts, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir noteikusi vēlēšanu apgabalos ievēlamo deputātu skaitu 12.Saeimas vēlēšanās.

Kā informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa, no Rīgas vēlēšanu apgabala 12.Saeimā būs jāievēl 32 deputāti, no Vidzemes vēlēšanu apgabala - 26 deputāti, no Latgales vēlēšanu apgabala - 15 deputāti, no Zemgales vēlēšanu apgabala - 14 deputāti, bet no Kurzemes vēlēšanu apgabala - 13 deputāti.

Salīdzinot ar 11.Saeimu, 12.Saeimā par divām deputātu vietām vairāk būs Rīgas vēlēšanu apgabalā, bet par vienu deputāta vietu mazāk Vidzemes un Zemgales vēlēšanu apgabalos.

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam vēlēšanu apgabalos ievēlamais deputātu skaits nosakāms proporcionāli vēlēšanu apgabalos reģistrētajam vēlētāju skaitam četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 12.Saeimas vēlēšanām sāksies 16.jūlijā un ilgs līdz 5.augustam.

12.Saeimas vēlēšanas notiks 4.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!