Foto: DELFI

Viens no populārākajiem Latvijā izdotajiem laikrakstiem "Segodnja" trešdien publicējis viltus ziņu, par īstiem uzdodot plānus Latvijā izveidot sīriešu ciematu. Tāpat šo informāciju, pārveidojot Vācijas reģionālā laikraksta "Neuen Osnabrücker Zeitung" rakstu, publicējušas vairākas interneta vietnes latviešu valodā.

"Segodnja" laikraksta pirmajā lapā vēsta, ka uz Latviju sūtīs arābu bēgļu ciematus. To it kā intervijā "Neuen Osnabrücker Zeitung" esot ierosinājusi Vācijas Eiropas Parlamenta (EP) deputāte, Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas līdzpriekšsēdētāja Ska Kellere.

Ziņa ir nepatiesa, jo Kellere neko tādu nav rosinājusi, kā arī citi Eiropas Savienības (ES) politiķi vai institūcijas ar šādu priekšlikumu klajā nav nākuši. Intervijas laikā vācu laikraksta žurnāliste Mariona Trimborna, izmantojot Latviju kā ilustratīvu piemēru, kas izvēlēts pēc nejaušības principa, Kellerei vaicā, vai, piemēram, uz Latviju varētu nosūtīt un izveidot jaunu sīriešu ciemu, tādējādi veicinot integrāciju, un vai deputātei šķiet, ka Austrumeiropas valstis šādai idejai piekristu.

Kellere, atbildē nepieminot Latviju, saka, ka ideja par jaunu sīriešu ciemu izveidi ir tikai viens no iespējamajiem risinājumiem.

"Neuen Osnabrücker Zeitung" žurnāliste Trimborna portālam "Delfi" apstiprina, ka Kellere intervijas laikā nav rosinājusi Latvijā izveidot sīriešu ciemus, kā arī viņas uzdotajā jautājumā Latvija izvēlēta nejauši kā viena no Austrumeiropas valstīm.

Arī pati Kellere sarunā ar "Delfi" pauda izbrīnu par šādu viņas teiktā interpretāciju. Viņa noliedz, ka būtu rosinājusi Latvijā izvietot bēgļu ciematus.

"Tas tiešām bija pārsteidzoši, viņi (laikraksts – red. piez) pat izsūtīja preses relīzi, kurā nepareizi pasniedza, ka esmu ko tādu piedāvājusi, un līdz ar to šī ziņa izplatījās visur. Intervijā man tikai jautāja, vai šāds ierosinājums kā viena no iespējām šķiet teorētiski pieņemama, un tas arī viss," sacīja Kellere.

Nepatieso ziņu par Kelleres ierosinājumu publicējuši ne tikai portāli Latvijā, bet arī Vācijā, Krievijā un Bulgārijā. Tāpat savā feisbuka profilā ar nepatiesajām ziņām dalījies Latvijas Zaļās partijas (LZP) Rīgas nodaļas vadītājs, jūnijā notikušo pašvaldību vēlēšanu kandidāts no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Valentīns Jeremejevs. Viņš zem publicētā ieraksta piebilst: "Nesapratu tikai, kas viņa tāda ir, lai šo piedāvātu?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!