Foto: PantherMedia/Scanpix

Televīzijas un interneta nelegālo komersantu pastiprināta kontrole būs 2017. gada prioritāte, trešdien, parakstot Savstarpējās sadarbības memorandu, vienojies Valsts ieņēmumu dienests (VID), Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), biedrība "Par legālu saturu" un Latvijas Interneta asociācija.

Televīzijas "pirāti" ik gadu nesamaksā nodokļus no vismaz 12 miljoniem eiro, to rokās ir aptuveni 100 000 mājsaimniecību, liecina Arņa Saukas pētījuma aprēķini.

"Memorands nav "kara pieteikums" nelegālajiem komersantiem! Memorands konkrētajā gadījumā ir gan valsts, gan mūsu kā nozares biedrības un asociācijas vienota un apzināta iestāšanās "par" to vismaz 240 000 patērētāju apzināšanos, ka 21. gadsimtā darba tirgū nav robežas, un komunikācija ir elementāra," skaidroja biedrības "Par legālu saturu" vadītāja Dace Kotzeva, "ar vienu vienīgu nosacījumu, ja telekomunikāciju un interneta pieslēgumi un ierīču savietojamību mēs katrs personīgi pārzinām, un izmantojam savā labā. Bet televīzijas un interneta nelegālie komersanti ar veidiem kā tiek piegādāts "zagtais" signāls, ar mistiskiem kodiem, ar nepilnvērtīgu servisu rada priekšstatu, ka šī joma ir melnais caurums."

Memoranda parakstītās puses apņēmušās līdz 2018. gada sākumam par 20% palielināt reģistrēto televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzēju un interneta pakalpojumu sniedzēju apjomu un par 30% samazināt nelegālo televīzijas pakalpojumu sniedzēju skaitu.

Nelegālās televīzijas apkarošanas aktivitāte kā atsevišķa ir iekļauta arī "Valsts iestāžu darba plāns ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020. gadam".

Pērn VID ir izveidota īpaša struktūrvienība, kas uzrauga tieši elektroniskās komercijas jomu. Tāpat ar šo gadu normatīvajos aktos būtiski ir paplašinātas VID iespējas iegūt informāciju par veikto saimniecisko darbību e-vidē, uzsvēra VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Pastiprinātu TV pakalpojumu monitoringu veiks arī NEPLP, kuram līdz ar grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā 2016. gada nogalē tika palielinātas pilnvaras pieņemt lēmumu par piekļuves ierobežošanu un noteikt piekļuves ierobežošanas mehānismu TV pakalpojumu sniedzējiem.

Memorands un tā redakcija, pēc biedrības " Par legālu saturu!" iniciatīvas, izstrādāts Kultūras ministrijas darba grupas televīzijas pakalpojumu nelegālās izplatīšanas internetā ierobežošanai ietvarā.

Ziņots, ka biedrība "Par legālu saturu" dibināta 2015. gada rudenī. Tās mērķis ir aktīvi vērsties pret televīzijas kanālu un filmu izplatīšanu bez ražotāju vai piegādātāju atļaujas, kā arī sekmēt televīzijas programmu tiesisku pārraidi telekomunikāciju tirgū. Biedrības dibinātāju lokā ir lielākie televīzijas pakalpojumu sniedzēji un audiovizuālā satura ražotāji Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!