Foto: F64
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis sarkano brīdinājumu par ūdens līmeņa celšanos Rīgā.

Sinoptiķi brīdina, ka šovakar Rīgā ūdens līmenis saglabāsies +115 līdz +154 centimetru (cm) robežās Latvijas augstumu sistēmā (LAS), bet nakts vidū tas paaugstināsies līdz +185 cm.

Augstākais ūdens līmenis tiek prognozēts Vidzemes piekrastē, tostarp arī Rīgā. Apmēram tāds pats ūdens līmenis tika novērots šā gada sākumā - vētrā, kas Latviju piemeklēja janvārī.

Kā liecina arhīvs, šā gada janvārī ūdens līmenis Anderjostā bija paaugstinājies līdz +163 cm LAS, taču Vecdaugavas, Bolderājas, Jaunciema, Lucavsalas un citu zemāko Rīgas vietu iedzīvotājiem tas īpaši lielas problēmas nesagādāja.

2005.gada janvāra vētras laikā, kad pamatīgi applūda Vecdaugava un citas Rīgas zemākās vietas, ūdens līmenis Andrejostā bija paaugstinājies līdz +228 cm LAS.

Absolūti augstākais ūdens līmenis Andrejostā tika fiksēts 1969. gada novembra vētras laikā, kad tas sasniedza +240 cm LAS.

Jebkurā gadījumā, ņemot vērā sarkano brīdinājumu, iedzīvotāji tiek aicināti regulāri interesēties un detalizēti iepazīties ar gaidāmajām laika apstākļu izmaiņām, kā arī būt gataviem ārkārtas pasākumiem.

Kā ziņots, šodien vakarpusē un naktī vēja brāzmas visā Latvijā varētu sasniegt 20-22 metrus sekundē, bet piekrastes rajonos, Ventspilī un Liepājā, pat 28 metrus sekundē, pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Dienas laikā vēja ātrums piekrastē sasniedza 20-22 metrus sekundē. Vakarā dienvidrietumu vējš pieņemsies spēkā un jūras piekrastē nakts pirmajā pusē tas varētu sasniegt pat 28 metru sekundē lielu ātrumu.

Kurzemē un Vidzemē vēja ātrums varētu sasniegt 20 metrus sekundē. Rīgā ap nakts vidu rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums varētu sasniegt 25 metrus sekundē. Sinoptiķi arī izplatījuši attiecīgu brīdinājumu.

Vēja brāzmas varētu pierimt rīt dienas otrajā pusē, bet rīta pusē vēja ātrums vēl varētu sasniegt 20 metrus sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!