Foto: LETA
Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR) lēmums apturēt pašvaldības izsniegto atļauju izstādes "Maidana cilvēki" rīkošanai pēc būtības neko nemaina, aģentūrai LETA pastāstīja viens no izstādes organizatoriem Mihails Aleksejevs.

Viņš skaidroja, ka lēmums par atļaujas anulēšanu "vairs īsti neko nemaina - rādīt tik un tā vairs nav ko".

Aleksejevs atgādināja, ka izstādes materiāli tika izpostīti un patlaban atrodas policijā. "Paši jau nestāvēsim ar plakātiem rokās," sacīja Aleksejevs. Viņš piebilda, ka fonda juristi vērtēs iespējas par nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu.

Savukārt izstādes autors Sergejs Meļņikovs LNT uzsvēra, ka "šie vandalisma akti" notika starp Ģenerālprokuratūru, tiesu un Ministru kabinetu, kur būtu jābūt nopietnai apsardzei. Viņu šokējot pilsētas mēra Nila Ušakova (S) reakcija, jo viņš ne reizi publiski nav vērsies ar nosodījumu par izstādes postīšanu. Līdz ar to rodas iespaids, ka viņš atbalsta to, ka pa pilsētu brīvi staigā grupa vandaļu, teica Meļņikovs. Viņš arī piebilda - vandaļi panākuši savu un izstāde pamet Latviju.

Meļņikovs lēmumu apturēt izsniegto atļauju izstādes rīkošanai vērtē kā mākslas izteiksmes brīvības ierobežošanu un pakalpošanu prokrieviskām idejām. Autors plāno sūdzēt Rīgas domi tiesā, kā arī mēģinās no domes piedzīt izstādes izmaksas 136 000 eiro apmērā, ziņo LNT.

Kā ziņots, Radzevičs šodien apturējis pašvaldības izsniegto atļauju rīkot izstādi "Maidana cilvēki", jo organizatori neievērojot likuma prasības, tostarp nenodrošina pasākuma apsardzi, informēja Rīgas domē.

Rīgas Pašvaldības policija saistībā ar to sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par izvietotās ekspozīcijas neapsargāšanu. Lietvedība sākta par publiska pasākuma organizēšanas kārtības pārkāpšanu, kas noteikta Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Izpilddirektora lēmums balstīts arī uz izstādes organizatoru publiskajiem izteikumiem, tostarp minot, ka izstādes mērķis esot "iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus", "aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgos lopu vagonos". Jau ziņots, ka, uzskatot tos par provokatīviem, Radzevičs lūdzis izteikumus izvērtēt Drošības policijai.

Rīgas pašvaldība bija izsniegusi publiska pasākuma rīkošanas atļauju Latvijas atjaunošanas biedrībai par starptautiskas ceļojošās izstādes "Maidana cilvēki" rīkošanu Rīgā, Brīvības bulvāra alejā starp Merķeļa ielu un Elizabetes ielu, no 5. līdz 25. oktobrim.

Kā ziņots, naktī uz svētdienu pagaidām nenoskaidroti vandaļi pilnībā nopostījuši izstādes ekspozīciju. Par notikušo Valsts policijā (VP) sākts kriminālprocess, kā arī tiek meklēti aculiecinieki.

VP preses pārstāvis Toms Sadovskis atzina, ka ekspozīcijas nopostīšanu vandaļiem atvieglojis izstādes organizatoru pieļauts pārkāpums - tie nav nodrošinājuši objekta apsardzi, lai gan policijai paziņojuši, ka ekspozīcija tiek apsargāta.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā vardarbīgi noskaņoti ļaudis vairākkārt centās izrādīt savu nepatiku pret izstādi "Maidana cilvēki". Daži no viņiem tika aizturēti un viens - pat apcietināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!