Foto: DELFI

Lai gan Latvijas Okupācijas muzejs šogad svinēs 25 gadu jubileju, tas vēl arvien turpina saņemt jaunas liecības par cilvēku piedzīvoto izsūtījumā. Viens no pēdējiem muzeja guvumiem – bijušā "Laimas" šokolādes fabrikas direktora Voldemāra Rasas ģimenes fotogrāfijas un dokumenti.

Muzeja krājuma glabātāja Taiga Kokneviča sarunā ar portālu "Delfi" klāsta, ka cilvēki ir gatavi atdot vēsturiskās liecības, citi gan cenšas tās pārdot – tādos gadījumos muzejs rūpīgi vērtē, vai informācija ir gana precīza un konkrētais materiāls unikāls.

Materiālus par "Laimas" direktora Voldemāra Rasas ģimeni muzejam uzdāvināja viņa sievas Latvijas Bankas darbinieces Elzas Rasas testamenta izpildītāja. Voldemāru un Elzu izsūtīja 1941. gada 14. jūnijā. Vienu no otra nošķīra – rūpnieku aizsūtīja uz Molotovas apgabalu Usoļlagā, bet sievu uz Krasnojarskas novada Kansku.

"Šajos materiālos iezīmējas dzīve pirms izsūtījuma un tā laikā. Šeit redzamas vēl jaunlaulāto fotogrāfijas, bet te vēlāk jau ar roku zīmētā kartē redzamas nometinājuma vietas Sibīrijā," stāsta Kokneviča. Tāpat vienā no uzņēmumiem redzama Rasu dzīvesvieta pirms izsūtīšanas, tieši blakus "Laimas" fabrikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!