Foto: LETA
Ja partija "Visu Latvijai - Tēvzemei un brīvībai/LNNK" pieturēsies pie saviem principiem, turpinot atbalstīt Valsts prezidenta amata kandidātu Egilu Levitu, valdošo koalīciju, visticamāk, gaidīs krīze, ko tā varētu arī nepārvarēt, uzskata politologs Filips Rajevskis.

Viņš norādīja, ka patlaban Saeimā noris cīņa par politiskajiem principiem un koalīcijas disciplīnu, un, ja Nacionālā apvienība "turēsies pie sava", koalīcijai "iestāsies ļoti grūti laiki un krīze".

Rajevskis pauda viedokli, ka šāda Nacionālās apvienības nostāja koalīciju "ved uz norietu", un partijas izspēlētais scenārijs nestiprina valdošo koalīciju.

Ņemot vērā to, ka trešajā balsošanas kārtā no turpmākās cīņas "izkritis" partijas "Saskaņa" virzītais kandidāts Sergejs Dolgopolovs, ir svarīgi sagaidīt, kādā veidā turpmāk balsošanā iesaistīsies šīs partijas deputāti. Tomēr Rajevskis ir pārliecināts, ka, visticamāk, "Saskaņa" varētu pieturēties pie iepriekš paustās nostājas neatbalstīt nevienu no palikušajiem kandidātiem.

Rajevskis gan norādīja, ka gadījumā, ja "Saskaņa" pēkšņi tomēr izdomātu atbalstīt, piemēram, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS), tas tomēr "nedotu neko labu koalīcijai".

Patlaban gan pastāvot ļoti liela varbūtība, ka trešdien Valsts prezidents tomēr netiks ievēlēts, uzskata eksperts.

Jau ziņots, ka, saņemot vismazāko balsu skaitu trešajā balsojumā, no cīņas par Valsts prezidenta amatu otrais izstājās partijas "Saskaņa" virzītais Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs.

Par Dolgopolovu nobalsoja 23 deputāti - gandrīz visa Saeimas "Saskaņas" frakcija, kurā ir 24 parlamentārieši. Pret Dolgopolovu nobalsoja 73 deputāti. Pēc Dolgopolova izkrišanas "Saskaņa" ir solījusi balsot pret visiem pārējiem kandidātiem.

Arī trešajā balsojumā visvairāk balsu saņēma aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) - 35, bet pret viņu balsoja 61 deputāts. Viņam sekoja Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits ar 26 balsīm "par" un 70 balsīm "pret". Abi valdošās koalīcijas kandidāti cīņu par prezidenta krēslu turpinās nākamajos balsojumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!