Foto: LETA

Ja koalīcija nevienosies par papildu trūkstošajiem sešiem miljonu eiro jaunajam pedagogu darba samaksas modelim, tiks sastādīts laika grafiks, lai divu gadu laikā atalgojumu palielinātu visiem pedagogiem, žurnālistus informēja kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

Viņa pavēstīja, ka visi ministri ir vienojušies par kopīgu reformu, kas aptver visus izglītības līmeņus un sektorus. Ministre norādīja, ka visi pedagogi ir vienota kopiena, tāpēc reforma ir jārealizē visiem. "Tiklīdz kādā sektorā pedagogi saņems mazāk, šis sektors faktiski no kvalitātes viedokļa degradēsies. Līdz ar to mūsu pārliecība ir, ka jāiet uz priekšu ar visu kopējo reformu. Ja ir iespējams atrisināt trūkstošos finanšu līdzekļus jau nākamajā gadā, tas ir jādara. Tai pašā laikā, ja nav iespējams atrast šo te trūkstošo finansējumu, tad ir ļoti svarīgi vienoties par grafiku un parādīt, kādā veidā šis modelis tiks ieviests divu gadu laikā," pauda Melbārde.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem norādīja, ka šobrīd pedagogu atalgojuma modeli varētu virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā, bet ir nepieciešami papildus sešu miljonu eiro finansējums. Jautājumu par līdzekļu atrašanu apspriedīs pirmdien koalīcijas sēdē. "Tas nozīmē, ka citām ministrijām ir jāsadala šī trūkstošā summa, atsakoties no kaut kādām citām prioritātēm. Ja koalīcija ir to gatava darīt, tad mēs varam iet uz priekšu, ja ne, tad acīmredzot kaut kas ir jāsamazina un tas, protams, būs grūti," pauda Kučinskis.

Viņš arī norādīja, ka kāds pedagogs noteikti būs neapmierināts ar esošajiem koeficientiem, bet jebkurā gadījumā šobrīd Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ir pietiekami daudz argumentu, lai pamatotu pedagogu atalgojuma modeli. "Dabiski, ka ne visi būs apmierināti - tas nav iespējams. Pierīgas skolas, protams, nesaņem vairāk, bet ņemot vērā budžeta pieaugumu nākamā gadā kopumā, algas tomēr tiks iesaldētas," norādīja Kučinskis.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") pavēstīja, ka diskusijas objekts ir tikai reformai nepieciešamā naudas summa. Vienīgais jautājums šobrīd ir par ieviešanas termiņu - vai nu lielāko daļu no reformas ievieš no septembra un janvāra, vai arī jārēķinās ar garāku ieviešanas termiņu.

"Ja mēs varam koalīcijā vienoties papildus šos te sešus miljonus atrast, tātad reformas izmaksas 2017.gadā būtu 27 miljoni no valsts budžeta, plus seši trūkstošie, plus 16 miljoni, ko IZM atrod savu resursu ietvaros," pauda Šadurskis, piebilstot, ka "ja to ir iespējams atrisināt pirmdien koalīcijā, tad viss ir kārtībā, bet, ja nevar tad ir jādomā par iespējamiem variantiem, ka reforma netiek realizēta pilnā apjomā, ka kādas no izglītības kategorijām no reformas izkrīt, kas grauj kopējo normāli izveidoto modeli."

Jau ziņots, ka Kučinskis ceturtdien sasauca kopā atbildīgos ministrus, kā arī speciālistus, lai diskutētu par neskaidrajiem jautājumiem. "Visi apmierināti nebūs. Un tie visi ir kādas partijas biedri," teica Kučinskis. Pēc viņa domām, vissarežģītākās varētu būt diskusijas ar pašvaldībām, jo tās varētu teikt, ka IZM, naudu reformu veikšanai meklējot iekšējos resursos, ir atņēmusi viņām naudu. Premjerministrs vēlas viest skaidrību šajā jautājumā.

Kučinskis iepriekš uzsvēra, ka atbalstīs Šadurski, kamēr viņa piedāvātie risinājumi būs racionāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!