Foto: LETA
Ja netiks pildīti solījumi no valdības un Veselības ministrijas (VM) puses, Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) streiku oktobrī varētu turpināt smagākā formā, teica asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka patlaban streiks līdz 1.oktobrim turpinās modificētajā veidā, bet, ja valdība un ministrija nepildīs savus solījumus, tostarp mutiski izteiktos, Streika komiteja sanāks uz ārkārtas sēdi un lems par tālāko rīcību, kas varētu izpausties arī kā smagāka streika forma. Streiks rudenī varētu būt īpaši smags, jo tieši šajā laikā palielinās pacientu saslimšanas gadījumi, piebilda Veide.

Viņa skaidroja, ka streika pārtraukšanai vai tā formas mainīšanai tiks vērtēts, vai paliks spēkā solījums, ka tomēr no 1.septembra e-veselības sistēmas lietošana ir brīvprātīga, jo šī noruna normatīvu līmeni nav paredzēta.

Tāpat nopietns jautājums, kas tiks ņemts vērā, izvērtējot streika tālāko gaitu, ir mediķu atalgojums, kapitācijas naudas palielināšana, veselības aprūpes sistēmas reformas gaita un citi ar primāro aprūpi saistīti jautājumi. Pagaidām LĢĀA neuzticas valdības solījumiem, kurus ģimenes ārsti bez rezultāta saņēmuši jau gadiem ilgi, teica asociācijas vadītāja.

Veide arī pavēstīja, ka LĢĀA patlaban saņēmusi piedāvājumu strādāt darba grupā, kas risinās jautājumus saistībā ar primāro aprūpi.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Vēlāk protesta akcijas forma tika mīkstināta - kopš 18.jūlija ģimenes ārsti, kuri piedalās šajā akcijā, pieņem ne vairāk kā 20 pacientus dienā, turklāt nevienam pieaugušam pacientam neveic profilaksi. Šādā formā protestu solīts turpināt līdz 1.oktobrim.

Akciju rīko LĢĀA. Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!