Foto: LETA
Ja valdība mēģinās atņemt piemaksas pensijām, Latvijas pensionāru federācija (LPF) vērsīsies tiesā, intervijā Latvijas Televīzijai (LTV) pirmdienas vakarā sacīja federācijas priekšsēdētāja Aina Verze.

Viņa pauda sašutumu par ekonomistu publiski paustajiem viedokļiem, ka pensionāri nevēlas solidarizēties un krīzes laikā nepiekrīt pensiju samazināšanai.

"Uzpeld šādi eksperti un tas viss tādā aizvainojošā garā tiek pasniegts, cilvēka cieņu aizskarošā veidā. Pensijas visas ir likumīgas," uzsvēra Verze.

LPF uzskata, ka pensiju piemaksas nedrīkst noņemt tiem cilvēkiem, kam tās jau ir piešķirtas.

LTV atgādināja, ka pensijas piemaksu aprēķina par nostrādātajiem gadiem padomju laikos un 90.gadu sākuma darba gadiem, kad vēl ieviestas nebija individuālas sociālo iemaksu uzskaites sistēmas, kas parādījās 1996.gadā. Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem vidējais piemaksu apmērs vienam pensionāram ir 23 lati mēnesī, kas gadā kopumā veido 143 miljonus. Izskanējis, ka tas varētu būt iespējamais ietaupījums budžetā.

Vairāki ekonomisti pēdējā laikā intervijās medijos ir izteikušies, ka bez pensiju samazināšanas Latvijā nevarēs iztikt.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") ir pieļāvis, ka diskusija par pensiju sistēmas maiņu ne tikai saņemšanas vecuma ziņā, bet arī par iespējamo pensiju apmēra samazināšanu, ir sociālā budžeta ilgtspējas jautājums un diskusijas par to būs.

"Diskusija jebkurā gadījumā būs, bet, protams, ka būtu pozitīvi no tā izvairīties, tas ir mans personīgais viedoklis. Bet tas būs atkarīgs no tā, kā tālāk attīstīsies valsts ekonomika un tālāk pieaugs nodokļu ieņēmumi," skaidroja Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!