Foto: AFI

Ierobežojumi attiecībā uz to akcizēto preču apjomu, ko privātpersonas drīkst ievest Latvijā, un kas ir stājušies spēkā, sākot ar šo gadu, nedos valstij nekādu praktisku labumu, komentārā laikrakstā "Dienas Bizness" pauž bijušais Valsts ieņēmumu dienesta vadītājs Dzintars Jakāns.

Jakāns norāda, ka no praktiskā jeb ienākumu gūšanas aspekta valsts budžetā šāds solis ir stipri vien apšaubāms. "Tiem, kas vēl nav attapušies, varu pateikt priekšā, ka mūsu kaimiņvalstī Igaunijā nav tik strikti akcizēto preču ievešanas ierobežojumi, kā pašreiz ir noteikts Latvijā. Tas nozīmē, ka šobrīd ir nevis sarukusi šādu preču ievešanas iespēja, bet gan pamainījies to pārvadāšanas ceļš. Citiem vārdiem sakot, tiem, kam šis jautājums ir aktuāls tāpēc, lai šeit nodarbotos ar nelegālo tirdzniecību, nekādi lielie šķēršļi tā arī nav radīti – viņiem vienkārši ir jāmaina savs maršruts, un tādējādi šis rūpals var mierīgi turpināties," norāda Jakāns.

Viņš uzsver, ka "pietiekami liela daļa Latgales iedzīvotāju, kas no Krievijas mēdz vest zināmus produktus, to dara nevis tāpēc, ka vēlētos veicināt nelegālo tirdzniecību, bet gan pašu patēriņam, jo tā vienkārši sanāk lētāk".

Jakāns uzskata, ka "valsts budžets nekādus papildu līdzekļus šādā veidā neiegūs un par kontrabandas preču samazināšanos runāt nav iespējams". "Tāpēc domāju, ka nebija vērts tracināt tautu, pieņemot attiecīgo lēmumu. Jēga no tā būs tikai tad, ja līdzīgu lēmumu pieņems arī Igaunija," norāda bijušais VID šefs, uzsverot – "viennozīmīgi ir skaidrs, ka ierobežojums attiecībā uz akcizēto preču ievešanu Latvijā privātpersonu vajadzībām situāciju nekādi neuzlabos – šis solis nebūs efektīvs".

Viņš arī norāda, ka pēdējā laikā nav dzirdēts, ka valsts dienestiem būtu izdevies aizturēt kādu tiešām lielu kontrabandas kravu. 

Jau ziņots, ka no šogad ir stājušās spēkā izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz, ka pāri robežai bez akcīzes nodokļa nomaksas varēs vest 40 cigaretes un litru alkohola tikai reizi nedēļā. Līdz šim to varēja darīt reizi dienā. Protesti pret šo ierobežojumu notikuši jau vairākās Latgales pilsētās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!