Foto: F64
Pēdējo 52 gadu statistika liecina, ka kopumā Latvijā Jāņu naktī līst retāk nekā katru otro gadu – 37 % gadījumu šajā naktī kaut kur Latvijā ir lijis. Šogad sinoptiķi vēl nevar vasaras saulgriežos prognozēt stabili sausu laiku, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Pēdējā pusgadsimta statistika liecina, ka biežāk lietus ir skāris Kurzemi – tur 40 % gadījumu ir fiksēts lietus, bet retāk lijis Zemgalē – vidēji 30 % gadījumu.

Šogad prognozes liecina, ka līdz vasaras saulgriežiem dominēs nestabili laika apstākļi. Latviju šķērsos ne viena vien nokrišņu zona, lielāks nokrišņu daudzums tiek prognozēts valsts austrumu daļā, Kurzemē aizvien līs salīdzinoši mazāk. Tik vēsas dienas kā maija beigās un jūnija sākumā, nav gaidāmas, tomēr arī karstums būs vien "īslaicīgs viesis", liecina LVĢMC prognozes.

Nākamnedēļ kādu dienu gaiss Latvijā varētu iesilt līdz pat +25 grādu atzīmei.

Tomēr virs Latvijas reģiona aizvien vēl atradīsies robežzona starp siltajām un aukstajām gaisa masām (jeb atmosfēras fronšu zona) un, tai nedaudz pavirzoties uz dienvidaustrumiem, karstums atkal atkāpsies.

Līdz ar to svētku dienās – 23. un 24. jūnijā – ilgtermiņa prognozēs solīt stabili sausu un siltu laiku nav iespējams. Precīzāk izdalīt lietainākos un sausākos reģionus, kā arī periodus, kad būs visaugstākais lietus risks, varēs īsāka termiņa prognozēs nākamās nedēļas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!