Foto: LETA

Ir jānošķir Latvijas bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšana no situācijas "ABLV Bank", trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Sakot, ka jāsaliek notikušais "pa plauktiņiem", viņš norādīja, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja LB prezidentu un izvirzīja viņam smagu apsūdzību saistībā ar kukuļņemšanu. "Tam nav sakara ar pašreiz esošām bankām," sacīja valdības vadītājs.

Vienlaikus pirms pāris nedēļām tika saņemta vēstule no ASV, kas norāda uz "ABLV Bank" nespēju tikt galā ar aizdomīgiem nerezidentiem, un "tur runāts par to, ka ir saistība ar kukuļdošanu.

Tiesībsargājošām iestādēm nav neviena iesnieguma ne no vienas puses," sacīja Kučinskis. Viņš apliecināja, ka bankai radušās zināmas problēmas – nerezidenti ņēmuši laukā noguldījumus.

"Diemžēl šo situāciju sāka izmantot, šīs abas lietas mēģinot apvienot," sacīja valdības vadītājs.

"Tas , ko izdarīja "Norvik bankas" īpašnieks [Grigorijs] Guseļņikova kungs, bija publiskas, diezgan spēcīgas apsūdzības, ka nauda ir ņemta no viņa, bet nav mūsu rīcībā neviena informācija," sacīja Kučinskis.

Vienlaikus ārvalstu medijos parādījusies konkrētā fotogrāfija, "ko visi ir redzējuši", sacīja Kučinskis, piebilstot, ka, Aizsardzības ministrija (AM) norādījusi, ka tas "ir klasiskais robots, kāds darbojās arī uz ASV vēlēšanām. Apmēram divas nedēļās visa Amerika, visa pasaule ir pārpludināta ar to".

"Tik pat labi tās ir hibrīdkara pazīmes, tikpat labi to par lielu naudu var arī pasūtīt, ja reiz šādi roboti kaut kur ir gatavi," sacīja Kučinskis.

Viņš piebilda, ka arī LB prezidents mēģina sasaistīt šīs lietas. "Vienlaicīgi KNAB ir sava lieta un citu pierādījumu vai saistības ar to nav," atzina valdības vadītājs.

Kučinskis arī sacīja, ka notikušo var traktēt tā, ka "Norvik banka" un tieši Guseļņokovs šo situāciju izmantojis savās interesēs. "Tas šobrīd radījis ļoti sliktu situāciju Latvijai ar šādām te ziņām un visām aizdomām," sacīja Kučinskis.

Viņš atzīmēja, ka piektdien ir eiropadomes sēde, kur viens no punktiem būšot šīs situācijas skaidrošana. "Tiesiskā valstī, kāda ir Latvija, nevar būt īstie un neīstie laiki (..) ne īstās vai neīstās personas, ko drīkst KNAB aizturēt". "Mēs zinājām, ka šāda reakcija arī varētu sekot," teica Kučinskis. Viņš apliecināja, ka paļaujas uz KNAB, uz Ģenerālprokuratūru. "Viņu apgalvojumi joprojām ir, ka lietai ir pamats un tiks gatavota apsūdzība," sacīja Kučinskis.

Turklāt Rimšēviča atrašanās LB telpās otrdien bijusi ar apsūdzības virzītāja atļauju, jo viņš devies paņemt savas mantas. Kučinskis atgādināja, ka Rimšēvičam ir noteikts aizliegums strādāt LB, un KNAB apliecinājis, ka pie tā turēsies. Ja Rimšēvičs pārkāpšot kādu no šiem priekšrakstiem, tad KNAB būšot spiests piemērot citu drošības līdzekli, sacīja valdības vadītājs.

Kučinskis apliecināja, ka viņam ir uzticība drošības iestādēm – tās ir labā formā. "KNAB ir atjaunojies un rīcības spējīgs. Valsts ir gatava pašattīrīties," sacīja valdības vadītājs.

Ministru prezidents uzsvēra, ka valdība ir stabila un vienota, visi ministri ir lietas kursā par notiekošo. Turklāt "tā nav banku krīze. Mums nav nekādu finansiālu problēmu šobrīd. Ir runa par vienu banku – "ABLV Bank", kas nespēlē tādu lomu mūsu sistēmā. Tie ir nerezidentu noguldījumi, ko banka apkalpo," sacīja Kučinskis.

Viņš apliecināja, ka LB kā liela un spēcīga iestāde ir gatava darbam, ir rīcībspējīga.

Vaicāts, kādi nākamie soļi Latvijas valdībai jāsper valsts tēla atjaunošanai, Kučinskis sacīja, ka "mums ir jāskaidro, jāskaidro un jāskaidro, ko es piektdien arī darīšu Briselē". KNAB dara savu darbu, un mūsu lēmums, mūsu vēlēšanās ir šo vidi padarīt tīru. "Protams, likmes uz šo lietu ir ļoti augstas," sacīja Kučinskis.

Vaicāts, atbildes uz kādiem jautājumiem viņš sagaida no trešdien plānotās Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes, Kučinskis atbildēja, sakot, ka viņam uz visiem jautājumiem šajā kontekstā jau esot atbildes, jo otrdien līdz vēlam vakaram bijušas tikšanās gan ar finanšu sektora amatpersonām, gan ar tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem. "Drīzāk mēs varētu runāt, kā mums skaidrot notiekošo Latvijā un, kas šobrīd pat svarīgāk, ārpus Latvijas," sacīja valdības vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!