Foto: Saeimas administrācija
Trešdien, 8. martā, sabiedrības iniciatīvu platformā "ManaBalss.lv" parakstus sākusi vākt iniciatīva, kurā pieprasa līdz 30% palielināt sieviešu skaitu Saeimā.

Iniciatīvas pieteikumā norādīts, ka ierosinājums nodrošinās ne tikai lielāku sieviešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā, bet arī ievēlēto sieviešu dažādību, kas palīdzēs pieņemt labākus lēmumus visas sabiedrības interesēs.

"Kopš neatkarības atgūšanas Saeimā sievietes ir vienmēr pārstāvētas daudz mazāk. Šobrīd 12. Saeimā sievietes ir tikai 16% no visiem deputātiem. Nepastāv neviens instruments, kas stimulētu proporcionālu dzimumu pārstāvniecību Latvijas parlamentā un tas nav taisnīgi!" iniciatīvas mērķi skaidro tās autore "Delnas" direktora vietniece Liene Gātere.

Viņa precizē, ka šis aicinājums ir personiska inicatīva un tā nav iesniegta no nevalstiskās organizācijas "Delna".

Iniciatīvā tiek rosināts noteikt, ka Saeima sastāv no 100 tautas priekšstāvjiem, no kuriem vismaz 30 ir sievietes un vismaz 30 ir vīrieši. "30% ir pirmais solis uz pilnu politisko līdztiesību," uzskata iniciatīvas autore.

"30% kvota nodrošinās ne tikai lielāku sieviešu līdzdalību lēmumu pieņemšanā, bet arī ievēlēto sieviešu dažādību. Dažādība palīdz pieņemt labākus lēmumus visas sabiedrības interesēs. Valstīs, kur tiek uzlaboti dzimumu līdztiesības rādītāji, ar laiku mazinās korupcijas apjoms. Pētījumos secināts, ka reālas ietekmes gūšanai, sievietēm jāsastāda vismaz viena trešdaļa no lēmējinstitūcijas. Piemēram, Eiropas Parlamentā šobrīd ir 36% sieviešu," viņa skaidro.

Lai iniciatīva kā kolektīvais iesniegums nonāktu Saeimā, nepieciešams savākt vismaz 10 000 Latvijas pilsoņu, kuri ir vecāki par 16 gadiem, parakstu. Tā nonāktu parlamenta komisijā, kas tad gatavotu lēmumprojektu, par ko būtu jābalso Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!