Foto: Shutterstock

Nacionālais veselības dienests (NVD) aicina iedzīvotājus sagatavoties ģimenes ārstu streikam, tostarp pacientiem ar hroniskām slimībām būtu jāpārskata viņu rīcībā esošie medikamenti un nepieciešamības gadījumā jau šonedēļ jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, lai saņemtu nepieciešamās receptes.

NVD atgādina, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem hronisko slimību pacientiem, kuriem regulāri jālieto medikamenti, iespējams saņemt recepti medikamentu daudzumam, kas ir paredzēts līdz trīs mēnešu ilgam ārstēšanas kursam.

"Ja jau šobrīd ir zināms, ka būs nepieciešams pagarināt vai noslēgt darbnespējas lapu, ieteicams vērsties pie ģimenes ārsta līdz 3. jūlija pulksten 12. Tas attiecas arī uz pacientiem, kuriem tuvākajā laikā var būt nepieciešama izziņa par veselības stāvokli (piemēram, par bērna veselības stāvokli dalībai vasaras nometnē)," portālu "Delfi" informēja NVD.

NVD atgādina, ka iedzīvotājiem ir tiesības vērsties ģimenes ārsta praksē un lūgt izrakstu no savas pacienta ambulatorās medicīniskās kartes, kas ietver informāciju par slimību diagnozēm, alerģijām, lietotajiem medikamentiem un citu informāciju par veselības stāvokli un ārstēšanu. Izraksta uzrādīšana sniegs būtisku informāciju dežūrārstam vai citam speciālistam, pie kura būs iespējams vērsties laikā, kad ģimenes ārsts nebūs pieejams. Izraksts ģimenes ārsta praksei jāizsniedz triju darba dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti sazināties ar sava ģimenes ārsta praksi, lai noskaidrotu, vai ģimenes ārsts sniegs valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus pēc 3. jūlija pulksten 12.

NVD vērš uzmanību, ka arī laikā, kad nebūs pieejamas ģimenes ārstu konsultācijas, iedzīvotājiem būs nodrošinātas daudzveidīgas medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējas – dežūrārstu un pediatru, feldšerpunktu, traumpunktu, uzņemšanas nodaļu u.c. sniegtie pakalpojumi.

Jau ziņots, ka Veselības ministrijas (VM) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas streika sarunās 26. jūnijā vienošanās netika panākta, tāpēc 3. jūlijā sāksies ģimenes ārstu streiks.

"Diemžēl vienošanās ar VM šodien nav panākta, jo VM piedāvājums bija tāds pats kā iepriekš un nekāda pretimnākšana nav bijusi. Palikām katrs savās pozīcijās, līdz ar to vairs sarunu nebūs un 3. jūlijā pulksten 12 Latvijā sāksies ģimenes ārstu streiks," sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!