Foto: LETA

Saistībā ar valdības tiesībām uz laiku apturēt izsniegtās termiņuzturēšanās atļaujas trešo valstu pilsoņiem, nevarētu runāt par jau izsniegto atļauju anulēšanu, bet gan drīzāk šī kārtība attieksies uz jauno atļauju piešķiršanu, otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja premjerministre Laimdota Straujuma (V).

Straujuma atzīmēja, ka koalīcijas padome pirmdien pieņēmusi lēmumu, ka valdība varēs apturēt termiņuzturēšanās atļaujas, ja uzskatīs, ka ir valsts apdraudējums. Tas saistīts ar starptautisko saspīlējumu.

Premjerministre atzina, ka nepieciešams ļoti precīzs formulējums un pie tā patlaban strādā atbildīgās ministrijas.

Paredzēts, ka tā nebūs vēršanās pret konkrētu valsti, bet konkrētas valsts konkrētām grupām - uzņēmēju vai politiķu, vai kādām citām grupām, tāpēc tas precīzi jānoformulē, lai "nerastos starptautiski dažādas nesaprašanās".

Jau vēstīts, ka koalīcija pirmdien konceptuāli vienojusies atbalstīt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) priekšlikumu dot valdībai tiesības uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu trešo valstu pilsoņiem.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcija 31.martā pieņēma lēmumu aicināt koalīcijas partnerus dot valdībai tiesības uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju piešķiršanu Krievijas pilsoņiem par nekustamā īpašuma iegādi Latvijā.

VL-TB/LNNK frakcija iesniegusi Saeimā grozījumus Imigrācijas likumā, paredzot, ka Ministru kabinets "valsts apdraudējuma novēršanas un pārvarēšanas nolūkos var uz laiku līdz vienam gadam apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu vienas vai vairāku trešo valstu pilsoņiem". Apturēšana var tikt piemērota attiecībā uz termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu arī par nekustamā īpašuma iegādi. Priekšlikums arī paredz, ka vajadzības gadījumā termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas apturēšanu var pagarināt.

Saeimā vērtē otrreizējais caurlūkošanai nodotus grozījumus Imigrācijas likumā. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas atbalstītie priekšlikumi likuma grozījumiem paredz no 150 000 eiro līdz 250 000 eiro palielināt nekustamā īpašuma iegādes vērtību, par kuru piešķir termiņuzturēšanās atļauju.

Kopš 2010.gada 1.jūlija ir spēkā kārtība, ka Latvijā termiņuzturēšanās atļaujas var iegūt trešo valstu pilsoņi, kuri Rīgā, Rīgas plānošanas reģionā vai republikas pilsētās iegādājušies vienu vai vairākus nekustamos īpašumus vismaz par 100 000 latu vai citur Latvijā par 50 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!