Ceturtdienas vakarā izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Rīgas pilī. No pils jumta bija redzamas paceļamies liesmas un dūmu mutuļi. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz Rīgas pili saņēma pulksten 22:21. Ap četriem rītā gruzdēšana un degšana turpinās vien atsevišķās vietās, bet ugunsdzēsējiem darbs ir vēl vairākām stundām, portālam "Delfi" sacīja VUGD pārstāve Viktorija Šembele

Nākamās dienas notikumiem, lūdzu, sekojiet līdzi otrajā "Delfi" teksta tiešraidē šeit!

Liesmas pārņēma jumtu tai ēkas daļai, kurā iepriekš atradās Prezidenta preses dienests un vairākas greznas reprezentāciju telpas.

Liesmu dzēšanai no augšas VUGD rīcībā sākotnēji bija tikai viens autopacēlājs, tad ieradās vēl divi. Tika piesaistīts arī NBS helikopters.

Tika iesaistīts velkonis, jo pie Lielā Kristapa skulptūras "noparkots" viens atpūtnieku kuģis, kas traucēja tiešu ūdens piegādi liesmu dzēšanai
VUGD īsi pēc pusnakts lūdza ziņkārīgajiem un "pilsoniskās žurnālistikas" entuziastiem netraucēt operatīvā transporta darbu. Savukārt Zinātāji "tviterī" stāstīja, ka Vēstures muzeja fondi neesot apdraudēti.

Tāpat īsi pēc pusnakts sāka iebrukt degoši jumta fragmenti.
Ap pusvieniem naktī izskatījās, ka izdevies apslāpēt liesmas jumta daļai, kas atrodas Vecrīgas pusē, tomēr stihija uzliesmoja ar jaunu spēku.

Ugunsgrēks ēkā, kas ir kultūrvēsturisks objekts, kā arī atrodas Vecrīgā, bez tam ir "valdības māja", ticis klasificēts kā paaugstinātas bīstamības ugunsnelaime, sacīja Šembele, norādot, ka pilī ar atklātu liesmu deg aptuveni 50 līdz 100 kvadrātmetri - liesmas posta jumtu un bēniņu stāvu.

Viņa uzsvēra, ka ugunsgrēka lokalizācijā iesaistītas vairāk nekā 10 mašīnas un aptuveni pussimts ugunsdzēsēju - glābēju.

Par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem patlaban runāt ir pāragri - tie varētu būt zināmi piektdien, sacīja VUGD pārstāve. 

Tāpat VUGD pagaidām atturas prognozēt, cik ilgs laiks būs nepieciešams ugunsgrēka nodzēšanai - tas atkarīgs no tā, cik tālu uguns būs izpostījusi konstrukcijas un citiem apstākļiem.

VUGD vēsta, ka Pils dzēšanai mobilizēti visi pieejamie VUGD resursi reģionā, kā arī Nacionālo Bruņoto spēku helikopters un brīvostas velkonis.

Rīgas pils līdz pērnajam gadam bija Valsts prezidenta oficiālā rezidence. Patlaban pilī sākti rekonstrukcijas darbi un prezidenta rezidence pārcelta uz Melngalvju namu.

Valdība pērn pavasarī deva zaļo gaismu Valsts prezidenta kancelejas pārvietošanai uz Melngalvju namu, lai beidzot varētu sākt Rīgas pils priekšpils daļas rekonstrukciju. Priekšpilī atrodas arī prezidenta darba telpas. Priekšpils rekonstrukcija tika sākta, jo telpas atradās avārijās stāvoklī un netika izmantotas, piemēram, Baltā zāle, Svētku zāle un vēl citas, kopumā aptuveni 9000 kvadrātmetru platībā.

Tika lēsts, ka priekšpils rekonstrukcija izmaksās apmēram 21,78 miljonus latu. Kā norāda aculiecinieki, liesmas plosa nevis priekšpili, bet gan vēsturisko pils kompleksa daļu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!