Foto: LETA

No amata gāztais Baldones novada domes priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs (GKML) sestdien domes sēdē prognozēja, ka jaunizveidotā koalīcija nebūs ilglaicīga un strādās vien aptuveni līdz nākamā gada martam.

Viņaprāt, koalīcija var pastāvēt, ja amati un ietekme tiek sadalīta proporcionāli partiju pārstāvībai domē. Baldones domē esot četri ietekmīgākie amati - domes priekšsēdētāja, divu vietnieku un izpilddirektora amats.

Požarnovs uzskata, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kurai ir tikai divi deputātu mandāti domē, pretendējot uz diviem ietekmīgākajiem amatiem, nevar cerēt uz stabilitāti līdz nākamajām vēlēšanām. Viņš norādīja, ka stabils darbs notiks, kamēr tiks veidots nākamais budžets. Nacionālā apvienība līdz šim neesot bijusi aktīva budžeta veidošanā, tādēļ šis periods paiešot mierīgi. Savukārt pavasarī sāksies reālu darbu izpilde un situācija mainīsies, pārliecināts no amata gāztais domes priekšsēdētājs.

Turklāt pašlaik tiesā tiekot risināts strīds ar bijušo pašvaldības izpilddirektori Ausmu Plūmi, kura tika atbrīvota no amata. Požarnovs uzskata, ka pavasarī domei būs jāpieņem lēmums, ko darīt tālāk, un, visticamāk, tiks izlemts Plūmi atjaunot amatā. Līdz ar to, ja līdz tam izpilddirektora amatā tiks iecelts kāds nacionālās apvienības pārstāvis, tad viņam nāksies šo amatu zaudēt. Tādēļ sagaidāma nestabilitāte koalīcijā un situācija domē var atkal mainīties, piebilda Požarnovs.

Ar partijas "Gods kalpot mūsu Latvijai" (GKML) biroja starpniecību izplatītā preses paziņojumā Požarnovs norāda, ka pirms trim dienām notika koalīcijas partneru sanāksme ar abu VL-TB/LNNK Baldones deputātu piedalīšanos, kur tika pārrunāti plānotie darbi un to īstenošanas grafiki. Tobrīd no nacionālās apvienības deputātiem neesot izskanējusi neviena piezīme vai pārmetums. "Manuprāt, tas skaidri liecina par deputātu balsojuma patiesajiem iemesliem. Tā ir mantkārība un varaskāre, nevis ieinteresētība Baldones attīstībā," pārliecināts Požarnovs.

Kā patiesos viņa gāšanas iemeslus Požarnovs min "aktīvo darbību un nelikumīgo lēmumu izvērtēšanu par pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu". "Izvērtējot dokumentus tikai par pagājušo gadu, atklāti vairāki likumpārkāpumi un klaji nesaimnieciska rīcība vairāku desmitu tūkstošu eiro apjomā, par ko izmeklēšanu uzsāka arī vairākas tiesībsargājošās iestādes," teikts GKML izplatītajā preses paziņojumā. "Domāju, ka ar šo balsojumu Baldonē atgriezīsies nelikumīgie lēmumi un stagnācija," uzskata no amata gāztais novada domes priekšsēdētājs.

Savukārt jaunās koalīcijas pārstāvji no nacionālās apvienības un Reģionu alianses (RA) Požarnovam atbildēja, ka viņu galvenais uzdevums neesot dalīt amatus. Viņus nesatraucot ne nākamā gada rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, ne "lielā politika", par kuru runājot Požarnovs. Viņu galvenās rūpes esot par novadu un baldoniešiem.

Jau vēstīts, ka iepriekš pārbaudes laikā no darba tika atlaista Baldones novada pašvaldības izpilddirektore Plūme, kura amatā tika apstiprināta maijā, vēl iepriekšējā domes sasaukuma laikā.

Septembrī izpilddirektores atlaišanai no amata tika sasaukta domes ārkārtas sēde. Balsojot par Plūmes atlaišanu, tās iemesli skaidroti netika, jo dome lēmumu pieņēma, pamatojoties uz Darba likuma pantu, ka darba devējam, uzsakot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākums norādīt uzteikuma iemeslu. Lēmumu atbrīvot izpilddirektori no amata atbalstīja visi koalīcijas deputāti, bet RA pārstāvji bija pret to.

Pati Plūme domes lēmumu sauca par politisku izrēķināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!