Foto: LETA

Izskatot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumus par valsts teritoriālā iedalījuma pilnveidošanu, visu koalīcijas partiju pārstāvji otrdien vienojās atbalstīt sadarbības teritoriju noteikšanu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (NA) padomnieks Oskars Vizbulis portālam "Delfi" pavēstīja, ka viens no VARAM piedāvātajiem variantiem administratīvi teritoriālās struktūras uzlabošanai paredzēja 63 pašvaldību izveidi līdz 2021. gadam, otrs - noteikt sadarbības teritorijas, kuru ietvaros pašvaldībām likumā noteiktu funkciju izpildei būtu jāsadarbojas vai tās varētu brīvprātīgi apvienoties.

"Koalīcijas sadarbības padome nolēma atbalstīt koncepcijas otro variantu par sadarbības teritoriju noteikšanu, kas paredz pašvaldībām iespējas brīvprātīgi apvienoties," uzsvēra Gerhards.

Konsultējoties ar pašvaldībām un iesaistītajām institūcijām par sadarbības teritoriju izveidošanu, līdz 2016. gada 1. oktobrim VARAM iesniegs priekšlikumus Ministru kabinetā, bet Saeimā - likumprojektus par pašvaldību sadarbības teritoriju noteikšanu, vienlaikus nosakot administratīvos centrus.

Sadarbības teritoriju izvērtēšana un lemšana par tālākajām nepieciešamajām darbībām administratīvi teritoriālā iedalījuma pilnveidošanai jāveic līdz 2019. gadam.

Jau vēstīts, ka VARAM iesniegusi valdības koalīcijas partneriem jaunu reformas koncepciju ar diviem iespējamiem variantiem. VARAM plāni paredzēja, ka administratīvi teritoriālā reforma tiks ieviesta 2021.gadā, kad plānotas pašvaldību vēlēšanas.

Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji - attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra. Kā kritēriji ir arī vismaz viena perspektīva vidusskola novadā un tas, ka vidējais attālums no apdzīvotām vietām līdz novada administratīvajam centram ir ap 30 kilometriem.

Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmēs attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!