Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaunā Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova sola bargi vērsties pret uzņēmumiem, kuru vainas dēļ tiek piesārņots gaiss vai rodas smakas, taču galvenais, viņasprāt, ir šādu gadījumu nepieļaušana un profilakse.

"Nekādā gadījumā nevēlos risināt tikai vienu šo konkrēto gadījumu. Ir skaidrs, ka šādas situācijas veidojas un var veidoties, un ir jāveido sistēmiska pieeja, lai tādas nepieļautu. Savukārt, ja tādas ir notikušas, dienestam ir jābūt spējīgam stingri reaģēt uz tām," paskaidroja Koļegova, atbildot uz jautājumu par iespējām cīnīties pret smaku izraisītājiem Rīgas ostā.

"Arī šajā konkrētajā gadījumā ir izstrādāts zināms plāns, kura īstenošana pa soļiem būs situācijas risinājums, jo ir jāsaprot, ka VVD nebūs tas, kurš noķers visas smakas vai visus notekūdeņus. Tā pirmām kārtām ir ražošanas uzņēmumu atbildība. Dienests ir tas, kurš var palīdzēt preventīvi ar padomiem, izdodot atļaujas un nosacījumus," viņa teica.

Taču dienesta direktore uzsvēra - ja tiek pārkāptas normatīvo aktu prasības, tad sekos diezgan stingra rīcība.

Jau vēstīts, ka Sarkandaugavas un citu ostai tuvumā esošo dzīvojamo rajonu iedzīvotāji regulāri sūdzas par nepatīkamu smaku gaisā, kas nāk no Rīgas ostā strādājošajām kompānijām.

Iepriekš VVD brīdinājumu par iespējamu iekārtu apturēšanu saņēma uzņēmums "Man-Tess", kas pēc tam sāka naftas cisternām uzstādīt papildu vākus un nāca klajā ar iniciatīvu vairākiem termināļiem kopā aicināt Rīgas brīvostu meklēt risinājumus efektīvākai piesārņojuma ierobežošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!