Foto: DELFI
Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) piedāvāto jauno skolotāju atalgojuma modeli dēvē par brāķi un sola, ka skolotāji, protestējot pret valdības politiku, izies ielās, intervijā Latvijas Radio sacīja (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga intervijā sacīja, ka nozare un pašvaldības gatavas pārmaiņām, taču tām jābūt pārdomātām, bet jaunais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātais modelis ir brāķis.

Šādu viedokli pauduši gan sociālie partneri, gan visas 119 pašvaldības, un to nevar ieviest ar tik daudzām nepilnībām, norādīja Vanaga.

Atbildot uz jautājumu, vai streiks ir neizbēgams, Vanaga atbildēja: “Diemžēl, jā”.

Tikmēr Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) intervijā LTV skaidroja, ka LIZDA vēlme rīkot streiku problēmas neatrisinās. Kā uzskata Straujuma, esot jāturpina strādāt pie jaunā pedagogu algas modeļa, lai apmierinātu visas iesaistīto pušu intereses.

Ziņots, ka, ja modelis tiks ieviests esošajā redakcijā, tad 56% skolu skolotāju jutīs algu samazinājumu, aprēķinājusi LIZDA.

Salīdzinot ar pašreizējo modeli "Nauda seko skolēnam", no 651 vispārējās izglītības skolas algu apjoma samazinājumu izjustu 370 skolu pedagogi.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka skolotāju algas vidēji varētu sarukt no pavisam nelielas summas - 0,80 eiro - līdz pat 354 eiro. Lielākos zaudējumus varētu piedzīvot Cēsu pašvaldības skolu skolotāji, kuru zaudējumu amplitūda svārstās no 17 līdz minētajiem 354 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!