Foto: Publicitātes attēli
Rīgas pilsētas būvvaldē iesniegts tehniskais projekts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administratīvo ēku kompleksam Mežaparkā, kas paredz būvēt ēku, ievērojot energoefektivitātes principus, piemēram, izbūvējot tajā ledus ģeneratoru, informēja sabiedrisko attiecību konsultants Andis Blinds.

Jaunais VID komplekss būs funkcionāli sarežģīts projekts ar dažādām speciālām drošības prasībām, kas nepieciešamas, lai VID varētu efektīvāk un drošāk pildīt savas funkcijas. Jaunajā biroju kompleksā ir paredzēts izbūvēt speciālas muitas laboratorijas, serveru telpas un rezerves ģeneratorus, kā arī uzstādīt video novērošanu.

Lai nākotnē būtu iespēja uzskaitīt un taupīt energoresursus, samazinot komunālos maksājumus, VID jauno kompleksu ir plānots būvēt atbilstoši ilgtspējīgas būvniecības kritērijiem un energoefektivitātes standartiem, iekļaujot tajā dažādus inovatīvus energoefektīvus risinājumus.

Ēkas ārpusē ir paredzēts uzstādīt speciālas āra žalūzijas, kas būs nevis estētisks untums, bet ļoti efektīvs enerģijas taupīšanas veids. Žalūzijas, spēcīgāku saules staru ietekmē, automātiski samazina to iekļūšanu telpā un otrādi - samazinoties saules staru intensitātei, žalūzijas atveras. Šādā veidā tiek ekonomēta enerģija, jo nav nepieciešams lieki dzesēt vai sildīt iekštelpas.

Tā kā dienvidu pusē ir siltāk nekā ziemeļu pusē, ir iespējams būtiski ietaupīt enerģiju, iebūvējot ēkā zonālā klimata kontroles sistēmu, kas telpās gaisu silda vai dzesē atkarībā no temperatūras dažādās ēkas zonās.

Nakts laikā elektroenerģijas tarifi ir zemāki, tāpēc ēkā tiks iebūvēts ledus ģenerators, kas nodrošina iespēju, ka naktī draudzīgāka tarifa elektroenerģija tiek izmantota ledus ražošanai un uzkrāšanai, dienā to izmantojot telpu dzesēšanai.

Lai taupītu elektroenerģiju, ēkā tiks nodrošināta arī dzesēšanas sistēma, kas nodrošina, ka zemā gaisa temperatūra tiek nevis "aizlaista vējā", bet racionāli izmantota dažādiem dzesēšanas procesiem.

Jau ziņots, ka Valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un SIA "Mežaparks SPV" vienojušies par diviem miljoniem eiro (aptuveni 1,4 miljoniem latu) samazināt topošā VID kompleksa ikgadējo nomas maksu.

Pērn gada nogalē, divus gadus pēc valdības atļaujas būvēt jaunu VID "mājvietu" Mežaparkā un pārdomām par iespējamu projekta "iesaldēšanu" tā attīstība ir izkustējusies no "nulles punkta" - Rīgas pilsētas būvvaldē tika iesniegts skiču projekts ēku kompleksam Mežaparkā, Talejas ielā 1. Plānots, ka jaunās biroju ēkas kopējā platība būs aptuveni 45,6 tūkstoši kvadrātmetru un 34 tūkstošus kvadrātmetru no tiem aizņems VID telpas, kurās darba vieta būs vairāk nekā 2500 cilvēkiem.

Lēmumu par jaunā ēku kompleksa būvniecību valdība pieņēma vēl 2008.gadā, kad VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) un bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadītais privātuzņēmums SIA "Mežaparks SPV" noslēdza līgumu par kopuzņēmuma SIA "Biroju Centrs Ezerparks" izveidi, lai realizētu šo projektu. Taču 2009.gada martā, mainoties valdībai, Finanšu ministrija nolēma vēlreiz izvērtēt projekta lietderību, toreiz arī publiski izskanēja pieļāvums apturēt šo projektu, taču tā dēļ valstij varētu rasties zaudējumi. "Mežaparks SV" toreiz pauda, ka vēlas projektu turpināt, jo zaudētājs šajā gadījumā būs tikai valsts.

Kamēr privātais investors sludināja skiču konkursu, kurā uzvarēja arhitektu birojs "Sarma & Norde", un arhitekti strādāja pie skicēm, ministrijas daba grupa vērtēja pašu projektu. Pērn vasarā FM secināja, ka projekts ir jāturpina, ņemot vēra arī būvniecības izmaksu kritumu un iepriekš noslēgto līgumu ar privāto investoru.

Projekta realizētāja SIA "Biroju centrs Ezerparks" dibinātāji ir "Mežaparks SPV" (68,5%) un "Valsts nekustamie īpašumi" (31,5%). Uzņēmuma pamatkapitālā, saskaņā ar līgumu, valsts ieguldīja 3,2 miljonus latu, bet "Mežaparks SPV" – mantisko un naudas ieguldījumu gandrīz deviņu miljonu latu apmērā.

VID administratīvo ēku komplekss atradīsies jaunajā dzīvojamā un komercapbūves kvartālā "Ezerparks", ko attīsta Lielbritānijā reģistrētā "New Europe Real Estate", kas ir SIA "Mežaparks SPV" īpašnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!