Foto: Shutterstock
Lai saņemtu apsardzes sertifikātu, nozarēs strādāt gribošajiem būs nepieciešams iegūt izglītību Apsardzes darba pamatlīmeņa zināšanu izglītības programmā 84 stundu apjomā un pēc tam nokārtot pārbaudes eksāmenu.

Otrdien valdībā pieņemtais noteikumu projekts par Apsardzes sertifikātu izsniegšanas kārtību paredz, ka apsardzes sertifikāta saņemšanai būs nepieciešams iegūt izglītību profesionālās pilnveides izglītības programmā "Apsardzes darba pamatlīmeņa zināšanu izglītības programma" un saņemt apliecību par profesionālās pilnveides izglītības iegūšanu.

Tās ir 84 mācību stundas un ir minimālās prasības sertifikāta iegūšanai. Tāpat sertifikātu var iegūt, ja izglītība iegūta profesionālās tālākizglītības programmā apsardzes pakalpojumu jomā un saņemta profesionālā kvalifikācija ne zemāka par otro profesionālās kvalifikācijas līmeni, kā arī, ja iegūta pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā un saņemts izglītības dokuments par profesionālās kvalifikācijas "Drošības speciālists" iegūšanu.

Apsardzes sertifikātu varēs saņemt arī tie, kas studijā ieguvuši profesionālo kvalifikāciju – Drošības dienesta vadītājs.

Programmas paraugu izstrādājusi Valsts policijas vadībā izveidotā darba grupa, kurā piedalījās Valsts policijas, Valsts policijas koledžas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Iekšlietu ministrijas, Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvji, apsardzes nozares eksperti un visu apsardzes nozari pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Lai saņemtu apsardzes sertifikātu, personai, kura būs apguvusi pamatlīmeņa zināšanas 84 stundu apjomā vai apguvusi profesionālo izglītības programmu "Apsardzes darbs" 160 stundu apjomā, būs jākārto pārbaudījumu. Savukārt, ja persona ir ieguvusi augstāku izglītību, tad pārbaudījumu nav nepieciešams kārtot.

Tāpat projekts paredz, ka apsardzes darbinieks varēs pilnveidot savas zināšanas un prasmes konkrētos mācību kursos. Darba grupā panākta vienošanās par mācību kursiem 80 stundu apjomā, kā arī par apgūstamajām mācību tēmām. Mācību kursu kopējais apjoms apgūstams vienā vai vairākās mācību tēmās. Mācību kursus personām ir tiesības apgūt visa mūža garumā neatkarīgi no iepriekš iegūtās izglītības.

Projekts paredz atteikties no praktisko iemaņu pārbaudes uzbrukuma atvairīšanas un aizturēšanas taktikas, iestrādājot attiecīgās izmaiņas teorētisko zināšanu pārbaudes daļas testa jautājumos. Tiek palielināts pārbaudījuma jautājumu skaitu un tā kārtošanai atvēlētais laiks. Kā norādīts projektā, atteikums no praktisko iemaņu pārbaudes saistīts ar dažādu apsargājamo objektu apsardzes organizēšanas specifiku.

Pārbaudījumu persona kārto patstāvīgi, bez citu personu vai palīgmateriālu palīdzības. Lai to fiksētu, kā arī novērstu iespējamas konflikta situācijas un korupcijas riskus, pārbaudījumu fiksēs ar videonovērošanu.

Jaunie noteikumi arī papildinās valsts budžetu, proti, valsts budžeta ieņēmumi no valsts nodevas par kvalifikācijas pārbaudījumu kārtošanu un sertifikātu izsniegšanu apsardzes, ieroču un munīcijas aprites kārtības, pirotehnikas, spridzināšanas un detektīvdarbības jomā 2017. gadā plānoti 123 178 eiro. Ieņēmumi no valsts nodevām 2018. gadā un turpmāk ik gadu plānoti 157 991 eiro. Kā liecina projekta detalizācija, par apsardzes darbinieka kvalifikācijas pārbaudījuma kārtošanu valsts nodeva vienai personai ir 40 eiro, bet ieņēmumi no valsts nodevas par apsardzes sertifikāta izsniegšanu ir 20 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!