Latvijas televīzijas (LTV) žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunas nelikumīga noklausīšanās notikusi pēc Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes lūguma.
Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļā, veicot pārbaudi par operatīvās darbības atbilstību likumu prasībām saistībā Jaunalksnes sarunu operatīvo noklausīšanos un to satura izpaušanu, pieņemts lēmums uzsākt kriminālprocesu par operatīvās darbības pasākumu veikšanu neatbilstoši Operatīvās darbības likumam VID Finanšu policijas pārvaldē, portālu "Delfi" informēja Prokuratūras preses centrā.

Process uzsākts pēc grupas objekta – noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja palīdze Anita Kehre portālam "Delfi" apstiprināja, ka sankciju noklausīties telefonsarunas izdot AT tiesas tiesnesis, taču tālāko tiesas rīcību un to, vai pret tiesnesi, kurš izdevis sankciju ierosinās disciplinārlietu, viņa nevēlējās komentēt. "Mēs šo situāciju pagaidām nekomentēsim," norādīja Kehre.

Prokuratūra sākusi pārbaudi par iespējamo pārkāpumu, publiskojot Jaunalksnes sarunas, kuras pēc Satversmes aizsardzības biroja sniegtās informācijas tika noklausītās ar attiecīgu sankciju laika posmā no pērnā gada 6.decembra līdz šī gada 6.janvārim.

Savukārt par citām sarunām, kuru fragmenti citēti publiski, un kuras notikušās vēlāk, nekā šā gada janvārī, prokuratūra turpina pārbaudi un plašāku informāciju nesniedz.

Jaunalksne portālam "Delfi" norādīja, ka pagājušā gada novembra beigās – laikā īsi pirms veikta noklausīšanās – raidījuma "De Facto" degpunktā atradās vairāki sižeti par VID un tā ģenerāldirektora Dzintara Jakāna darbībām, pēc kuriem Jakāns solīja vērsties tiesā, lūdzot izvērtēt pret viņu vērsto nomelnošanas kampaņu, taču to tā arī neizdarīja.

Līdz ar to Jaunalksne kā vienu no minējumiem izsaka iespēju, ka VID pakļautā Finanšu Policija varētu būt rīkojusies VID vadības uzdevumā, kas būtu klajš likuma pārkāpums. Taču žurnāliste uzsvēra, ka tas ir tikai minējums, un pauda cerību, ka tiesībsargājošās iestādes noskaidros patiesību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!