Foto: stock.xchng
Līdz pagājušās nedēļas beigām Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) apstiprināts vēl viens jaunās gripas AH1N1 vīrusa saslimšanas gadījums, līdz ar to Latvijā laboratoriski apstiprināti ir 30 jaunās gripas saslimšanas gadījumi, informēja LIC direktora vietniece medicīnas jautājumos Velga Ķūse.

Ķūse arī informēja, ka, iestājoties vēsākam laikam, sāks izplatīties dažādas elpceļu infekcijas un sezonālā gripa, taču līdz šim sezonālās gripas gadījumi LIC nav apstiprināti.

Turklāt jau tuvākajā laikā - septembra beigās vai oktobra sākumā - varētu tikt sākta iedzīvotāju vakcinācija pret sezonālo gripu, taču par vakcīnas pret jauno gripu pieejamību skaidrības vēl nav.

Tai pat laikā Ķūse uzsvēra, ka līdz šim jauno gripu ir izdevies veiksmīgi ārstēt ar tiem medikamentiem, kurus parasti izmanto arī sezonālās gripas ārstēšanai, tas ir, aktīvo vielu oseltamiviru ("Tamiflu"). Līdz ar to arī gripas sezonā gan sezonālās, gan jaunās gripas ārstēšana varētu notikt ar vieniem un tiem pašiem medikamentiem.

Ķūse arī stāstīja, ka šā gada sezonālās gripas vakcīna satur divu A grupas vīrusu un viena B grupas vīrusa variantu antivielas, kuri, pēc veiktajiem pētījumiem, šogad cirkulēs.

Kā ziņots, pirmais jaunās gripas gadījums Latvijā tika reģistrēts Jāņu brīvdienās.

Jaunās gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Kā norāda SIA "Vakcinācijas dienests" vadītājs Uģis Glāzītis, speciālisti prognozē, ka, iespējams, šoziem ar jauno gripu Eiropā saslims vairāki miljoni cilvēku.

Tāpat ziņots, ka jaunās gripas vakcīna maksā no 2,50 līdz 20 ASV dolāriem (1,23-9,8 latiem) par devu. Par to paziņoja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vakcīnu pētījumu vadītāja Marī Pola Kīni.

Viņa arī brīdināja, ka vakcīnu nebūs pietiekami daudz pasaules iedzīvotājiem, norādot, ka iedzīvotājiem nevajadzētu pilnībā paļauties uz vakcīnu, bet gan spert citus profilakses soļus, piemēram, izvairīties no lielām ļaužu masām un ievērot personīgo higiēnu.

"Industrija izmantos dažādotu cenu, līdz ar to turīgajām valstīm būs jāmaksā 10-20 ASV dolāri par devu, vidēji turīgām valstīm puse no tā un nabadzīgajām valstīm - atkal vēl uz pusi mazāka cena," skaidroja Kīni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!