Foto: DELFI
Jaunmārupes iedzīvotāji satraukti par vides drošību "Liellaukos" un "Strautmaļos", kur notiek derīgo izrakteņu ieguve un plānots izveidot dīķsaimniecību.

Trešdienas vakarā notika sākotnējās sabiedriskās apspriešanas sanāksme. Klātesošie atzina, ka viņus uztrauc ne tikai viņu dzīves vides kvalitātes pasliktināšanās, bet arī iespējamais vides piesārņojums.

Sākotnējo sabiedrisko apspriešanu ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) procedūrai pēc SIA "KVL Baltic" pasūtījuma veic SIA "Firma L4" un tās vides eksperte Inga Gavena.

Lai sagatavotu pasākumu plānu IVN procedūrai, līdz pirmdienai, 4. jūnijam, rakstiski tiek gaidīti iedzīvotāju ierosinājumi, taču daudzi no tiem jau izskanēja sabiedriskās apspriešanas sanāksmē, piemēram, noasfaltēt ceļu, pa kuru ik dienu no derīgo izrakteņu ieguves vietām garām iedzīvotāju privātmājām kursē vairāki desmiti kravas auto un nodrošināt tādu aizsargvaļņu ap smilšu ieguves vietām augstumu un apzaļumošanu, lai smilšu putekļi netiktu pūsti uz tuvējām mājām.

Vairāki klātesošie atzina, ka pēc viņu domām SIA "KVL Baltic" jau šobrīd savos īpašumos rīkojas neatbilstoši likumu normām un piesārņo vidi. "Pats redzēju fotogrāfijas un video, kas uzņemti vienā no īpašumiem, par kuru šodien te notiek apspriešana. Attēlos redzams, ka no īpašumā izraktā dīķa ūdens tiek laists Dzilnupītē, kurā pie šīs notekcaurules redzami eļļas traipi un beigtas zivis," stāstīja sanāksmes dalībnieks Oļegs. Šie attēli esot nodoti izvērtēšanai un pārbaudei Valsts Vides dienestam. Tāpat viņš lūdza apspriedes dalībniekiem demonstrēt fotoattēlus, kuros redzams būvgružiem un bīstamā atkrituma - šīfera gabaliem klāts ceļš, kas vedot caur "Liellaukiem".

SIA "KVL Baltic" pārstāvis Konstantins Grabovskis gan noliedza, ka attēlos redzamais ceļš būtu viņu īpašumā. "Dīķa rakšana "Liellaukos" šobrīd notiek saskaņā ar būvprojektu, un nekāda ūdens atsūknēšana nenotiek," teica Grabovskis.

Skaidrību nevarēja viest arī vides eksperte Gavena, jo viņa apspriežamos īpašumus bija apmeklējusi pavasarī, un tad tur nekas neesot noticis. Savā prezentācijā viņa nebija iekļāvusi attēlus no apspriežamajiem objektiem, taču bija veltījusi lielu uzmanību citiem negatīvajiem piemēriem Jaunmārupē.

Mārupes novadā dažu pēdējo gadu laikā ļoti aktīvi notiek dīķu rakšana smilšu iegūšanai, kas būtiski palielina kravas transportlīdzekļu skaitu apdzīvotajā vietā. "Es pērn dienā saskatīju, ka gar manu māju aizbrauc gandrīz simts kravas automašīnas. Iela nav asfaltēta, līdz ar to nav grūti iedomāties, kādos putekļos dzīvojam. Turklāt teju katrā mājā ir kāda jaunā māmiņa ar mazuli. Kā lai viņas iet pastaigāties?" bažas par savu dzīves telpu pauda apspriedes dalībnieks Andris.

Smilšu ieguves uzņēmumu veiktā ceļu laistīšana situāciju ar neuzlabojot, drīzāk – otrādi, ceļu kvalitāte pasliktinās, tādēļ vairāki iedzīvotāji aicināja IVN plānā iekļaut arī ielas asfaltēšanu un ceļa paplašināšanu, lai pa to varētu ne tikai samainīties automašīnas, bet arī droši pārvietoties gājēji un velobraucēji.

Sanāksmē izskanēja arī ierosinājums pievērst uzmanību biotopam apspriežamajos īpašumos, jo, iespējams, ka tur sastopamas aizsargājamas dzīvo radību un augu sugas.

Saņemtie ierosinājumi tiks ņemti vērā, izstrādājot IVN plānu un pieprasot slēdzienus no atbildīgajām institūcijām. Pēc tam tiks rīkota vēl viena sabiedriskā apspriešana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!