Foto: LETA
Jaunmārupes pamatskolas jaunajai piebūvei vajadzēja būt gatavai jau pagājušā gada 1. septembrī, taču arī šogad, sākoties jaunajam mācību gadam, bērni tur vēl nevarēs mācīties, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Lai gan jaunais mācību gads sakas jau pēc nedēļas, Jaunmārupes pamatskola joprojām izskatās kā būvlaukums, norāda raidījums. Objektā reizēm strādā pat simts strādnieku vienlaicīgi, bet temps vienalga ir lēns. Iekštelpas līdz galam nav gatavas, bet gaisa tuneļa balsti, kam jāsavieno jaunā skola ar pāri ielai esošo, ir ieskauti zirnekļu tīklos.

Mārupes novada domes vadība nav pieņēmusi ekspluatācijā objektu. Bez savas iecerētās skolas palikuši vairāk nekā 250 bērni no 3.līdz 9. klasei. Mācības pārceltas uz septiņus kilometrus tālo skolu Skultē, kur bērnus ar autobusiem aizvedīs un atvedīs.

Jaunmārupes pamatskolas direktore Iveta Timule atzīst, ka tas ir labāks variants nekā sākotnējā iecere par pagaidu mācību klasēm pārveidot jūras kravas konteinerus.

"Neskatoties uz to, ka mums ir tāds sarūgtinājums un vilšanās, ka pirmais septembris nav tāds, kādu gaidījām, bet priecājamies, ka skolotāji ir optimistiski un gatavi darbam," teica Timule.

Bijis arī plāns pārcelt mācību gada sākumu uz 1.oktobri, taču būvnieku aplēses likušas saprast, ka jaunā skola vēl tad nebūs gatava, tādēļ jāmeklē alternatīva. Lai objekts būtu pilnīgā kārtībā, vajadzīgi vēl divi vai trīs mēneši, faktiski tas būs līdz Ziemassvētkiem.

Darbu iekavēšanu par vairāk nekā gadu būvnieki "eLX" attaisno ar neparedzētiem apstākļiem. Tā kā ēka netiek celta no jauna, bet gan skolas funkcijām tiek pielāgots padomju laikā būvētais tirdzniecības centrs, esot atklājušies dzīvību apdraudoši defekti nesošajās konstrukcijās. Padomju laikā būvētiem objektiem projekti ir pazuduši, arhīvos nevar atrast pat būvkonstrukciju sadaļu. Negaidot esot konstatēti arī bīstami apstākļi topošajā aktu zālē, tāpēc arī tās savešanai kārtībā ir pagājis ilgs laiks.

Skolas nenodošanu lietošanai nu jau otro mācību gadu pēc kārtas būvkompānija "eLX" nedomā kompensēt ar piedāvājumu samazināt cenu, kas šobrīd ir 4,2 miljoni eiro. Gluži pretēji - būvnieki piestādījuši vēl pat papildu rēķinu 300 000 eiro apmērā siltumtīkla izbūves dēļ. Mārupes novada dome gan neizslēdz iespēju pieprasīt samazināt kopējo summu.

Daļa Mārupes novada domes deputātu uzstājuši, ka būvnieki un projektētāji ir jāsūdz tiesā, bet otra daļa deputātu uzskatīja, ka tiesvedība ievilksies vismaz piecus gadus, un tad šī skola arī tad vēl nebūtu gatava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!