Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas estrādes zvaigžņu un bagātnieku ikvasaras "burziņu" "Jaunais vilnis" Ukrainas krīzes dēļ pagaidām nav plānots atcelt, trešdien vēsta laikraksts "Diena", norādot, ka vairākas "Jaunā viļņa" zvaigznes, kas Dzintaru koncertzālē ik gadu uzstājas ar priekšnesumiem un gozējas žūrijas krēslos, ar savu parakstu publiski apliecinājušas atbalstu Krievijas prezidenta Vladimira Putina pozīcijai attiecībā uz Krimas aneksiju.

"Protams! "Jaunais vilnis" šogad notiks! Kāpēc lai nenotiktu?" laikrakstam atbildējuši komponista un starptautiskā populārās mūzikas jauno izpildītāju konkursa "Jaunais vilnis" mākslinieciskā vadītāja Igora Krutoja pasākumu aģentūrā "ARS" Maskavā.

Dalībnieku sastāvs vēl tiekot apzināts. Uz jautājumu, vai konkursā piedalīties tiks aicināti arī Ukrainas pārstāvji, "Jaunā viļņa" organizētāja pārstāve atbildējusi: "Ja Ukraina izvirzīs spējīgus dziedātājus, tad kāpēc ne?"

Galvenais "Jaunā viļņa" atbalstītājs Latvijas pusē esot Jūrmalas dome, kuras priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) norobežojas no ārpolitikas un  uzskata, ka liegt "Jaunā viļņa" norisi Jūrmalā būtu populisms.

"Uzskatu, ka nebūtu pareizi, ja pašvaldība uzņemtos iniciatīvu tik nozīmīgu ārpolitisku lēmumu pieņemšanā, kamēr šādi lēmumi nav pieņemti valsts un Eiropas Savienības (ES) līmenī," sacījis Truksnis, kura vadītā Jūrmalas dome šogad Dzintaru koncertzālei piešķīrusi vairāk nekā 32 tūkstošus eiro darbības nodrošināšanai tieši "Jaunā viļņa" laikā.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) norādījis, ka, ņemot vērā esošo situāciju, konkursa "Jaunais vilnis" norise Jūrmalā nebūtu gaumīga.

Līdzīgās domās bijis arī viens no "Jaunā viļņa" "tēviem", komponists Raimonds Pauls: "Tas, vai festivālam ir vieta Jūrmalā, jājautā Jūrmalas pilsētas domei un Jūrmalas biznesmeņiem. Esmu viens no šī festivāla idejiskajiem dibinātājiem, taču negaidīju, ka tas pārvērtīsies par politisku pasākumu."

Pats Maestro šogad, līdzīgi kā pērn, "Jaunajā vilnī" nepiedalīsies.

"No valsts politikas puses šobrīd ir pēdējais brīdis izlemt jautājumu par Jauno vilni. Cerams, ka šonedēļ ES valstu vadītāji pieņems lēmumu par sankcijām pret Krieviju, un, ja tās būs nepārprotami interpretējamas tā, ka šāda tipa pasākumi jāsvītro, tad tā arī būs jādara," uzskata Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra.  Viņš skaidro, ka nopietnu politisko sankciju gadījumā "Jaunais vilnis" Jūrmalā varētu notikt tikai gadījumā, ja tiktu parakstīta trīspusēja vienošanās starp festivāla vadību no Krievijas, Jūrmalas pilsētas domi un Latvijas puses organizatoriem par to, ka tas ir privāts popkultūras pasākums, kurā nav nekā politiska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!