Foto: LETA
Finansējuma sadalījums par labu mazāk attīstītām pašvaldībām tiek izmantots, lai nostādītu vienas pašvaldības pret otrām un tās šķeltu, piektdien “Latvijas Neatkarīgās Televīzijas” raidījumā “900 sekundes” sacīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Andris Jaunsleinis.

Viņš arī norādīja, ka LPS nav piekāpusies valstij iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalījuma jautājumā.

Tāpat Jaunsleinis atzīmēja, ka pats par sevi nav nekas slikts, ja tiek atbalstītas trūcīgākās pašvaldības, kā arī izteica cerību, ka pašvaldību vadītāju emocijas pāries un situācija stabilizēsies.

Jaunsleinis arī sacīja, ka nevar komentēt Rīgas lēmumu apturēt dalību LPS, jo, izņemot pašu galvaspilsētas paziņojumu, viņš par to neko nezina.

Kā ziņots, ceturtdien Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un Jaunsleinis parakstīja valdības un LPS vienošanās un domstarpību protokolu par 2013.gada valsts budžetu.

Dokuments paredz, ka nākamgad tiks saglabāta esošā proporcija IIN sadalē, kur 80% no iekasētā nodokļa nonāk pašvaldību budžetos, bet 20% - valsts budžetā.

Palielinot IIN proporciju pašvaldībām līdz 85%, tās iegūtu papildus 58 miljonus latu, no kuriem kopumā 41% nonāktu Rīgas budžetā. Lai papildu līdzekļi mērķtiecīgāk nonāktu trūcīgajās pašvaldībās, nevis padarītu turīgās pašvaldības vēl bagātākas, valdības pārstāvji piedāvāja saglabāt IIN proporciju 80% apmērā, piešķirot 11,5 miljonus trūcīgākajiem novadiem un pilsētām.

Līdz ar protokola parakstīšanu apstiprināta arī premjera un novadu domju priekšsēdētāju vienošanās par papildu dotāciju 5,6 miljonu latu apmērā novadu pašvaldībām ar zemākajiem attīstības indeksiem, kā arī dotācija 5,9 miljonu latu apmērā četrām lielajām pilsētām ar zemākajiem ienākumiem - Daugavpilij, Rēzeknei, Jēkabpilij un Liepājai.

Reaģējot uz šo lēmumu Rīga apturējusi savu dalību LPS, jo organizācija sarunās par IIN proporcijām nav spējusi nekādā veidā aizstāvēt pašvaldību intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!