Foto: AFI



Bijušais ”Vienotības” ģenerālsekretārs Edgars Jaunups, kurš tagad pievienojies ekspremjera Einara Repšes biedrībai ”Latvijas Attīstībai” un pēdējā laikā bieži kritizējis Valda Dombrovska ( V) valdību, premjera lēmumu demisionēt uzskata par pareizu.

Jaunups portālam "Delfi" atzina, ka situācijā, kad pēc briesmīgās nelaimes Zolitūdē neviena amatpersona nav uzņēmusies atbildību un dienu no dienas mazinājusies sabiedrības ticība politiķu spējai adekvāti reaģēt uz notikušo, Dombrovska lēmums ir loģisks.

"Lai arī es bieži esmu Dombrovski un valdību kritizējis par viņu lēmumiem, šajā gadījumā es uzskatu, ka Dombrovskis ar savu lēmumu ir paaugstinājis politiskās atbildības latiņu," viņš teica.

Jaunups, kurš politikā ienāca 2002. gada sākumā, kad viņi abi ar Dombrovski kļuva par Repšes veidotā "Jaunā laika" valdes locekļiem, uzskata, ka, ņemot vērā pastāvošo Saeimas atlaišanas procedūru, kad Valsts prezidentam vispirms būtu jāizsludina referendums par 11. Saeimas atlaišanu, bet ārkārtas vēlēšanas varētu notikt tikai pēc vairākiem mēnešiem, ir nepamatoti runāt par politiskās krīzes risināšanu, izsludinot Saeimas ārkārtas vēlēšanas.

Viņaprāt, pašreizējā situācijā pareizākais risinājums būtu veidot "zināmā mērā tehnisku valdību" no pieredzējušiem politiķiem. "Jaunajai valdībai jābūt kvalitatīvai, nevis priekšvēlēšanu gaisotnē strādājošai un to jāveido maksimāli plašu, lai vienam partnerim nebūtu iespējas pārējos šantažēt, kā to pēdējos mēnešos darīja Nacionālā Apvienība," teica Jaunups.

Jau ziņots, ka premjers Dombrovskis trešdien paziņoja, ka atkāpjas no amata, savu rīcību skaidrodams ar atbildības uzņemšanos par Zolitūdes traģēdiju, kurā bojā gāja 54 cilvēki un vēl vairāki desmiti tika ievainoti.

Dombrovskim kā vienīgajam atjaunotās Latvijas vēsturē bija izdevies saglabāt premjera posteni trīs valdībās pēc kārtas, vairāku Saeimas sasaukumu laikā.

Dombrovska pirmo valdību apstiprināja 2009.gada 12.martā, otro - 2010.gada rudenī, bet trešo viņa vadīto Ministru kabinetu Saeima apstiprināja 2011.gada 25.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!