Foto: LETA

Partijas "Vienotība" Rīgas domes deputāti šodien Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē atturējās atbalstīt nodibinājuma "Riga.lv" izveidošanu, paužot bažas, ka tā veidotais bezmaksas laikraksts varētu kalpot par platformu domes koalīciju veidojošo politiķu popularizēšanai.

"Vienotības" Rīgas domes deputātu frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte apšaubīja, ka laikraksta veidotāji ievēros ētiskos principus, izplatot tikai saimniecisku informāciju priekšvēlēšanu laikā: "Kā zinām - un tāda pieredze Rīgā ir ne tikai šogad, bet arī iepriekšējos gados -, šīs robežas netiek respektētas un rīcība ir ļoti neētiska. Kādā veidā šis potenciālais izdevums tiks pasargāts no tā, ka katrā nākamajā numurā redzēsim politiķus, kuri ieņem dažādus amatus?"

Rīgas domes Juridiskās pārvaldes priekšnieks Juris Liepiņš norādīja, ka domniekiem ir ļoti labi zināmi ierobežojumi, kas attiecas gan uz amatpersonām, gan uz domes deputātiem, gan uz visiem pārējiem, kas vēlas kļūt par tautas kalpiem, un šo ierobežojumu uzraudzību veic ne tikai pašvaldība, bet atbilstoša institūcija, kurai ir apstiprināts nolikums un kura veic monitoringu. "Patlaban nevaru apgalvot, ka kāda amatpersona parādīsies par daudz vai par maz, jo tam ir tiesībsargājoša institūcija, kas to uzskaitīs un izvērtēs. Es personīgi domāju, ka ne, bet izslēgt to nevar, bet noteikti ne kā politisko reklāmu. Ja runājam par ētiskumu, tas ir ļoti garš un diskutabls jautājums," piebilda Liepiņš.

Ēlerte no Liepiņa teiktā secināja, ka vienu vai divus mēnešus pirms vēlēšanām politiķi pašvaldības bezmaksas laikrakstā varbūt nepublicēsies, bet visā pārējā laikā laikraksts tomēr būs popularitātes veidošanas platforma politiķu rokās. Liepiņš gan norādīja, ka patlaban par to ir pāragri spriest: "Jūs varēsiet iepazīties ar avīzi, un tad arī varēsim spriest. Šajā brīdī mēs spriežam par to, kā būs, ja būs. Kad būs avīze, varēsiet iepazīties."

Deputāts Olafs Pulks (V) iebilda, ka brīdī, kad laikraksts būs iznācis, būs par vēlu. Viņš apjautājās, vai partiju "Gods kalpot Rīgai" un "Saskaņas centrs" biedri jau ir sadalījuši, cik kuram pienākas lappuses, uz ko domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) asi iebilda, ka "idiotiski jautājumi nav reglamentēti nolikumā, bet būtu vēlams pieturēties pie veselā saprāta".

Savukārt nacionālās apvienības (NA) "Visu Latvijai!"-''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK deputāts Ģirts Lapiņš norādīja, ka patlaban ir pārāk daudz neskaidrību, lai šāda nodibinājuma izveidi varētu atbalstīt - nav iesniegts ne pārskatāms darbības plāns, ne stratēģija, ne plānotās izmaksas un sasniedzamie mērķi, kā arī finansējuma avoti.

Liepiņš skaidroja, ka par laikraksta veidošanu un izdošanu jebkurā gadījumā maksās pašvaldība, jo tam būs liegts gūt peļņu uz reklāmu un sludinājumu rēķina. Nodibinājums varēs arī piesaistīt ziedojumus, taču par paredzētajiem tēriņiem spriest esot priekšlaicīgi - vispirms jāļauj tā valdei sākt darbu un izstrādāt rīcības plānus.

"Kāpēc jūs gribat, lai deputāti atļauj strādāt valdei, kad ir tik daudz nezināmo? Tā tomēr ir nodokļu nauda," iebilda Pulks. Viņaprāt, šāda laikraksta izdošana ir lieka, jo rīdziniekiem visa nepieciešamā informācija jau tagad ir itin viegli pieejama.

Domes deputāte Eiženija Aldermane (GKR) iebilda Pulka viedoklim, atsaucoties uz personisko pieredzi. "Manā kāpņu telpā ir 32 dzīvokļi, internets ir tikai katrā trešajā dzīvoklī - pārējie saņemt tikai to, kas ir pastkastē. Ja būtu laikraksts par domē pieņemtajiem lēmumiem un informāciju, ko katram nepieciešams zināt, iespējams, mēs pat ietaupītu rīdzinieku naudu, jo cilvēki uzzinātu par atlaidēm, dažādiem sociālajiem jautājumiem. Laikraksts ir vajadzīgs tieši rīdziniekiem. Kā to veidos, cik maksās un kad nodibinājums sāks strādāt, ir pakārtots jautājums. Patlaban jautājums ir par ideju, vai Rīgai tāds laikraksts ir vajadzīgs," sacīja domniece. Viņa norādīja, ka savā kāpņu telpā "Rīgas satiksmes" informatīvos bukletus nav redzējusi izmestus miskastē, kas liecina, ka šāda informācija ir nepieciešama.

Pulks pauda nožēlu, ka Aldermane savus kaimiņus nespēj informēt par jaunumiem Rīgā, un pauda viedokli, ka "rīdzinieki patlaban ir pietiekoši informēti par tiem mediju pirkšanas līgumiem, ar ko Rīgas dome un kapitālsabiedrības nodarbojas. Nedomāju, ka vēl viena smadzeņu skalošana ir vajadzīga. Šis izdevums nemaz ne ar ko daudz neatšķirsies no izdevuma "Tava Rīga", kas parādījās jau pirms pašvaldību vēlēšanām un kur pārsvarā pirmajā lapā bija atrodams domes priekšsēdētājs, otrajā lapā - domes priekšsēdētāja vietnieks, trešajā - satiksmes komitejas priekšnieks utt. Šis būs kaut kas ļoti līdzīgs, un jūs to ļoti labi zināt. Likt to apmaksāt rīdziniekiem ir amorāli. Ja vajag uzlabojumus mājaslapai, ir citi veidi, kā to izdarīt."

Jau ziņots, ka Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē ar koalīcijas deputātu balsu vairākumu šodien atbalstīta iecere veidot nodibinājumu "Riga.lv", lai izdotu domes finansētu un sabiedrisko attiecību speciālistu veidotu laikrakstu, kā arī uzlabotu pašvaldības oficiālo mājaslapu "www.riga.lv", ērti, pārskatāmi un saprotami izvietojot tajā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem svarīgu, noderīgu informāciju.

Nodibinājuma "Riga.lv" rīcībā no pašvaldības budžeta šogad tiks nodoti 25 000 latu, taču izdevumam paredzēts piesaistīt arī pašvaldības kapitālsabiedrību "Rīgas ūdens", "Rīgas satiksme'', "Rīgas namu pārvaldnieks" līdzekļus.

Nodibinājuma valdē tiks iecelta Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna, bijušā Rīgas vicemēra Ainara Šlesera partijas LPP/LC bijušais preses sekretārs Ģirts Dripe, kurš tagad domē ir pašreizējā vicemēra Andra Amerika (GKR) padomnieks, kā arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs Andris Konošonoks. Par atbildīgo iestādi Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības nodibinājumā "Riga.lv" nodrošināšanai paredzēts noteikt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļu.

Plānots, ka laikraksts iznāks vienu reizi mēnesī latviešu un krievu valodā un tas bez maksas tiks piegādāts rīdzinieku pastkastītēs. Izdevuma piegādes izmaksas kļūs zināmas pēc tam, kad jaunais nodibinājums "Riga.lv" izsludinās iepirkuma konkursu.

Laikraksta izdošanas mērķis ir nodrošināt pašvaldībai iespēju operatīvi un pilnvērtīgi informēt iedzīvotājus, bet nākamais solis būs pašvaldības oficiālās tīmekļa vietnes "www.riga.lv" pārveide un uzlabošana. "Pašvaldības laikrakstā tiks sniegta iedzīvotājiem ļoti nepieciešama, detalizēta informācija par praktiskām tēmām, kas bieži vien neatbilst komercmediju formātam," apgalvo domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Pašlaik iedzīvotāju informēšanai pašvaldība gadā izdod vairāk nekā 50 dažāda satura bukletu, brošūru un citu informatīvo materiālu, šim mērķim tērējot vairāk nekā 300 000 latu gadā. Taču šie materiāli lielākoties tiek izplatīti pašvaldības institūcijās un tāpēc ne vienmēr sasniedz adresātu. Tāpat pašvaldība uztur vairāk nekā 50 dažādas tīmekļa vietnes. Laikraksta izdošana šos izdevumus ļautu samazināt.

Pašvaldības laikraksts nepublicēs maksas sludinājumus un reklāmas, jo tā izdošanas mērķis nav konkurēt laikrakstu tirgū un ietekmēt nozares biznesu.

Galīgais lēmums par nodibinājuma "Riga.lv" veidošanu būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!