Foto: F64

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien atbalstīja priekšlikumu uzticēt valdībai izvērtēt jautājumu par iespēju nākotnē palielināt partijām valsts finansējumu, bet lēmumu šajā jautājumā varētu pieņemt jau 13. Saeimas sasaukums.

Komisija atbalstīja tālākai skatīšanai virzīt likuma grozījumus, kas paredz, ka līdz 2018. gada 1. novembrim Ministru kabinets iesniegs Saeimai atzinumu par finansiālajiem un tiesiskajiem nosacījumiem, lai īstenotu iespējamu piešķiramā valsts budžeta finansējuma apmēra paaugstināšanu partijām, kam pašlaik ir tiesības saņemt finansējumu. Vienlaikus tiks lūgts izvērtēt iespēju finansēt arī partijas, kam pašlaik likums neparedz tiesības saņemt valsts līdzekļus.

Pašlaik likumā noteikts, ka valsts budžeta finansējumu piešķir politiskajai organizācijai (partijai), par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi.

Attiecīgais priekšlikums atbalstīts likumprojektā "Grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā", par kuru Saeimai vēl būs jābalso galīgajā lasījumā.

13. Saeima sāks darbu pēc vēlēšanām 2018. gada rudenī.

Kā ziņots, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā iepriekš divus Lolitas Čigānes (V/Par!) priekšlikumus par finansējuma pieaugumu partijām atsevišķos gadījumos. Tomēr deputāti nolēma paredzēt uzdevumu valdībai izvērtēt iespējas partiju finansējuma palielināšanai, kas gan neattiektos uz pašreizējo parlamenta sasaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!