Foto: Kadrs no video
Vižņu sastrēguma dēļ turpinot kāpt ūdens līmenim Daugavā, Jēkabpilī svētdienas rītā sākusi applūst Pļaviņu iela, kas stiepjas gar dambi upes kreisajā krastā. Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis svētdien var pārsniegt arī bīstami augstu atzīmi, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Ūdens sūcas caur dambja apakšu augstā gruntsūdens līmeņa dēļ. Applūdis Pļaviņu ielas posms pie Vecpilsētas laukuma.

Arī 2017.gada marta sākumā, kad ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils bija pakāpies vēl par dažiem centimetriem augstāk, applūda Pļaviņu iela, un tas tika skaidrots ar bojātu dambja aizvaru.

Pilsētas teritorijā Daugavu pilnībā sedz sablīvējušies vižņi un ledus plātnes. Iespējama māju pagrabu applūšana.

Jēkabpils novada domes Civilās aizsardzības inženieris Andris Štolceris stāstīja, ka vižņu kustība pie Jēkabpils būtiskas izmaiņas Daugavas ūdens līmenī pašlaik nerada un līdz šim neviens novada iedzīvotājs upes ūdens līmeņa celšanās dēļ nav lūdzis pašvaldības palīdzību.

Štolceris sacīja, ka pašlaik ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedzis 650 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. "Vižņi Daugavā pa brīdim pakustās. Iespējams, ūdens kustība viņus spiež apakšā vienu zem otra, to īsti nevar pateikt - kustās kā nu kuru brīdi," stāstīja Štolceris.

Domes pārstāvis zināja teikt, ka pie Daugavpils svētdien veiktie ūdens mērījumi norāda, ka ūdens caurplūde Daugavā samazinās. "Grūti pateikt - tas ir slikti vai labi. Pašlaik lielu izmaiņu nav, taču uz vakaru varētu arī kaut kas mainīties," par situāiju pie Jēkabpils sprieda Štolceris.

Arī Pļaviņu novada domes priekšsēdētājs Aigars Lukss (V) sacīja, ka vižņu kustība Daugavā pie Pļaviņām izmaiņas ūdens līmenī nav radījusi.

"Vērtējot iepriekšējo gadu pieredzi, zinām, ka plūdi Pļaviņās būs, bet kad būs - to mēs nevaram prognozēt. Esam gatavi situācijas izmaņām un esam informējuši iedzīvotājus. Nepieciešamības gadījumā palīdzēsim mājām plūdu zonās," uzsvēra Lukss.

Hidrologi brīdina, ka ūdens līmenis Jēkabpilī turpinās kāpt. Spēkā ir oranžās krāsas brīdinājums - tas nozīmē, ka apstākļi kļūst bīstami. Iedzīvotājiem jābūt modriem un jāinteresējas par jaunākajām prognozēm, kā arī jāapzinās riski un jāseko līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.

Daugavā pie Jēkabpils svētdien par 20 centimetriem ir pārsniegts palieņu applūšanas līmenis, turklāt šodien Daugava var pārsniegt arī bīstami augstu ūdens līmeni, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Daugavas augšteces posmā no Zapadnaja Dvina (Krievija) līdz Polockai (Baltkrievija) ūdens līmenis diennakts laikā ir pazeminājās par trim līdz desmit centimetriem, bet pie Verhņedvinskas (Baltkrievija) tas paaugstinājās par trim centimetriem.

Pēc LVĢMC datiem, Latvijas teritorijā Daugavā no Piedrujas līdz Jersikai ūdens līmenis paaugstinājās par pāris centimetriem. Daugavas posmā no Polockas līdz Jēkabpilij novērojama reta līdz bieža vižņu iešana, savukārt Daugavā pie Pļaviņām ir ledus sega ar torosiem.

Pie Jēkabpils svētdien plkst.3 ūdens līmenis sasniedza palieņu applūšanas līmeni, līdz plkst.7 tika novērotas ūdens līmeņa svārstības, bet jau šobrīd plkst.10 atkal par 15 centimetriem tika pārsniegts palieņu applūšanas līmenis. Kopš 18.janvāra Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis ir paaugstinājies par 2,7 metriem.

Daugavā pie Zeļķiem turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa pazemināšanās - plkst.10 tur ūdens līmenis bija 5 centimetri virs bīstami augstā ūdens līmeņa.

Daugavā pie Pļaviņām šajā naktī ūdens līmenis paaugstinājās par 70 centimetriem, bet līdz palieņu applūšanas līmenim vēl palicis vairāk par metru.

Turpinoties intensīvai vižņu iešanai, tie turpina sablīvēties Daugavas posmā Jēkabpils - Pļaviņas, tāpēc šajā posmā gaidāmas krasas ūdens līmeņa izmaiņas, brīdina hidrologi.

LVĢMC pieļauj, ka šodien pie Jēkabpils var tikt sasniegts bīstami augsts ūdens līmenis - vismaz 700 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes.

Jēkabpils novada domes Civilās aizsardzības inženieris Andris Štolceris sacīja, ka ūdens līmenis Daugavā pie pilsētas dienas gaitā sasniedzis 660 centimetrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. Pēc viņa teiktā, tas nav uzskatāms par lielu kāpumu - situācija var palikt nopietnāka tad, ja ūdens līmenis Daugavā sāk pārsniegt 700 - 730 centimetrus virs nulles atzīmes. Viņš piebilda, ka pēdējo gadu laikā Daugavā pie Jēkabpils tik liels ūdens līmeņa kāpums gan nav novērots.

Štolceris skaidroja, - ja naktī paliks aukstāka gaisa temperatūra, tad arī ūdens līmenim Daugavā vajadzētu pārstāt celties. Nakts laikā Jēkabpils pašvaldības policija laiku pa laikam piestās pie abiem upes krastiem, lai pārliecinātos, vai nav novērojama plašāka applūšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!