Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) ir informējis premjeru Aigaru Kalvīti (TP) par savu nodomu atkāpties no amata, portālam DELFI apstiprināja premjera preses sekretārs Arno Pjatkins.
Kamēr demisijas raksts nav iesniegts, bet tikai izteikts nodoms to darīt, premjers atturas komentēt Jēkabsona rīcību. Taču, ja demisijas raksts tiks iesniegts, tas tiks pieņemts.

Jēkabsona padomnieks Krists Leiškalns informēja, ka demisijas raksts tiks iesniegts piektdien, bet no amata ministrs atkāpjas jau trešdien.

Jēkabsona atkāpšanās saistīta ar problēmām Iekšlietu ministrijas struktūrās un ministrijas budžeta plānu nākamajam gadam, kas pēc ministra domām ir sastādīts nevis pēc būtības, bet ir tikai kārtējais "plāksteris" esošajai situācijai, paskaidroja Leiškalns.

Līdz šim Jēkabsons ministrijas budžeta projektu atbalstījis tikai stabilitātes dēļ. Ministrs iepriekš bieži kritizējis finanšu līdzekļu sadalījumu ministrijā un Valsts policijā.

Ministrs uzskata, ka pirms valsts budžeta pieņemšanas pienācis brīdis, kad jāuzņemas atbildība un jāatkāpjas. Pretējā gadījumā ministrs nevarēšot skatīties acīs ierindas darbiniekiem, ministra viedokli pauda Leiškalns.

Ministra padomnieks atzīmēja, ka bez ministrijas budžeta problēmām, Jēkabsona aiziešanai no amata esot arī citi iemesli, par kuriem ministrs gatavojas runāt piektdien paredzētajā preses konferencē.

Jautāts vai atkāpšanās nav saistīta ar Nacionālās drošības padomes trešdien pieņemto lēmumu Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļaut, Krievijā vajāto uzņēmēju Borisu Berezovski, Jēkabsons "Latvijas neatkarīgajai televīzijai" norādīja, ka nevēlas komentēt Berezovska iekļaušanu "melnajā sarakstā", nedz to saistīt ar savu demisiju.

Jēkabsona pārstāvētā "Latvijas Pirmā partija" uzskata, ka ministram bija ļoti nopietns iemesls, lai spertu šādu soli, portālam DELFI pastāstīja LPP preses sekretārs Edgars Vaikulis. "Acīmredzot tas varētu būt izskaidrojams ar to, ka Jēkabsons neredzēja citu iespēju kā pievērst sabiedrības, valdības, tās vadītāja un koalīcijas uzmanību tām problēmām, kas valda iekšlietu ministrijas sistēmā un tas ir solis pretim tam, ka šīs problēmas tiks risinātas," sacīja Vaikulis.

LPP vadība šobrīd atrodas ārpus Latvijas, tādēļ plašāku komentāru par partijas tālāko rīcību un palikšanu koalīcijā Vaikulis sniegt nevarēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!